Křišťálová Lupa 2015: nejhledanějším člověkem mezi internetovými osobnostmi je Mitrofanov

19. listopadu 2015

Z nominovaných lidí v kategorii Osobnost roku Křišťálové Lupy 2015 lidé nejčastěji v Seznam.cz Vyhledávání pátrali po Alexandru Mitrofanovi, politickém komentátorovi deníku Právo. Naopak nejmenší zájem vzbudila Dita Přikrylová, která stojí za projektem prosazujícím ženy do světa IT. Desátý ročník ceny českého internetu dnes pozná své vítěze, proto se společnost Seznam.cz podívala na to, zda jména nominovaných osobností v posledním roce rezonovala i ve vyhledávání.

Desátý ročník internetové soutěže Křišťálová Lupa 2015 dnes bude mít své vítěze i v kategorii Osobnost roku. Seznam.cz se podíval, jaké jméno lidé v posledním roce nejčastěji na internetu hledali. Výrazně nad ostatními nominovanými se na první příčce umístil Alexandr Mitrofanov, politický komentátor deníku Právo. V posledních dvanácti měsících od listopadu 2014 do října 2015, bylo jeho jméno do Seznam.cz Vyhledávání vepsáno ve 4 950 případech. Lidé se o něj nejvíce zajímali v listopadu 2014, kdy internetem běžela jemu blízká politická témata jako 25 let výročí od listopadu 1989, kritika Pussy Riot ze strany Miloše Zemana či prezidentská pozvánka Vladimíra Putina do Prahy. Lidé si Mitrofanova, který tyto události na internetu komentoval, vyhledali během tohoto jednoho měsíce dokonce 1 600krát. Při pohledu na širší souvislosti lidi zajímal také konkrétně Mitrofanovův životopis (hledali jej 394krát), jeho profil na Wikipedii (158krát) či přímo kontakt na něj (32krát).

Druhým nejhledanějším člověkem z nominovaných osobností je Martin Veselovský, tvář internetové televize DVTV. V posledním roce lidé jeho jméno do Seznam.cz Vyhledávání vepsali přesně ve 2 024 případech. Největší zájem byl o Veselovského v prosinci 2014, kdy společně s Danielou Drtinovou výjimečně místo zpovídání hostů, sami na otázky svých diváků odpovídali. Bylo to v době, kdy DVTV již pár měsíců úspěšně fungovala, a lidé loni v prosinci Veselovského vyhledali na 214krát. Jeho jméno bylo ve vyhledávání nejčastěji spojeno právě s Danielou Drtinovou. Třetí místo patří Jindřichu Šídlovi, komentátorovi Hospodářských novin. Za poslední rok jej v Seznam.cz Vyhledávání hledalo 1 732 lidí. Nejpopulárnějším byl v prosinci 2014, kdy se objevil v Show Jana Krause. Hledán byl na 695krát. Lidé se však nezajímali ani i životopis, nebo dokonce ani o publikace Jindřicha Šídla. Hledali výhradně jeho jméno.

image

Tabulka ke stažení. 

Janek Rubeš, známý především díky pronásledování nepoctivých taxikářů v sérii reportáží Praha vs. prachy internetové televize Stream.cz, obsadil ve vyhledávání čtvrté místo. Lidé se o něj zajímali v 1 410 případech, nejvíce však v dubnu 2015, kdy jeho jméno vepsali do vyhledávání přesně 237krát. Určitě není náhodou, že dubnový díl série nazvaný Taxi vs. Janek má jednu z nejvyšších sledovaností z celé série (v počtu zhlédnutí je hned za prvním dílem). I jméno Janka Rubeše hledali lidé samostatně bez jiných asociací.

Do pětice nejhledanějších jmen se probojovala i jedna ze dvou nominovaných žen, Lucie Bittalová, známá díky osobní kampani k prevenci rakoviny děložního čípku. Lidé ji hledali zejména v červenci 2015, kdy její kampaň s názvem Měsíc raka vrcholila. Naopak druhou, na Křišťálovou Lupu nominovanou ženu, Ditu Přikrylovou téměř nikdo aktivně na českém internetu nevyhledával. Její jméno bylo do Seznam.cz Vyhledávání vepsáno pouze v deseti případech, a to v prosinci 2014, měsíc poté, co s kolegyněmi z projektu Czechitas uspořádala seminář v TechSquare a časopis Respekt o holkách v IT napsal článek.

Simona

image
Sdílet na sítích