Jak se změnilo vyhledávání slova Paříž čerstvě po teroristickém útoku

10. prosince 2015

Z jakého pohledu vás zajímá Paříž v seznamáckém vyhledávání? Slovo Paříž je u nás docela oblíbené. Lidé ho vyhledávají nejčastěji v souvislosti s dovolenou (paříž pro dva, dovolená paříž, víkend v Paříži…) nebo s jídlem (pařížské rohlíčky, pařížský dort nebo pařížský salát). Toto romanticko-gurmánské pojetí Paříže bylo 13. 11. v 21.20 vystřídáno zájmem o teroristické útoky. Ačkoliv bylo již po večerních zprávách, naši uživatelé si této události všimli okamžitě a soudě podle frekvence výskytu slova Paříž v dotazech si ihned začali dohledávat informace. V následujícím grafu jsme odstranili dotazy s nežádoucími kontexty (hlavně dotazy týkající se jídla).

pariz

Na ose y vidíme četnost dotazu a na ose x ve spodním řádku listopadové dny a nad nimi hodiny. Jak je patrné, nárůst byl okamžitý. Po půlnoci došlo ke standardnímu utlumení a nejvíce dotazů spojených s teroristickým útokem se objevilo další den – 14. 11. Zvýšený zájem o tuto nešťastnou událost vydržel do 20. 11. Kromě obecných dotazů typu „teroristický útok v Paříži“ se lidé zajímali o „video z atentátu v paříži“ , o „mapa Paříž“, a o to „co se stalo v Paříži“.

Následující diagramy ukazují, s jakými slovy se Paříž pojí za normálních okolností, a na dalším, jak se tato slova proměnila den po útoku. Data jsme v tomto případě nijak neupravovali ani nenormalizovali.

Nejfrekventovanějšími slovy 12. 11. je Pařížská, dort, zájezd, letecky, hotel, šlehačka, silvestr, recept a rohlíčky.

Screen Shot 2015-12-07 at 14.40.30

Nejfrekventovanějšími slovy 14. 11., den po útoku, je útok(y), atentát, masakr, teroristický, video, terorismus a 13. 11. 2015.

Screen Shot 2015-12-07 at 14.40.39

Sdílet na sítích