Den bezpečnějšího internetu a „Seznam se bezpečně!“

12. února 2016

Nejen legislativně se dá bojovat proti kyberútokům na internetu či jiným nástrahám plynoucím z pohybování se v prostředí webových aplikací a služeb. Společnost Seznam.cz je dlouhodobým propagátorem bezpečného internetového prostředí a podporuje řadu projektů, které se zaměřují na tuto oblast.

Seznam.cz se jako jednička na internetovém trhu v České republice zapojil i do vlastních počinů, které v minulosti slavily nemalý úspěch. Jedním z nich je i projekt „Seznam se bezpečně!“, jehož kořeny sahají do roku 2009 a za jeho vytvoření obdrželi zástupci společnosti 22. května 2013 z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana ocenění Zlatý záchranářský kříž za výjimečný nebo kreativní počin k osvětě a vzdělávání.

9. února 2016 slavila Evropská unie (dále jen „EU“) tzv. Den bezpečnějšího internetu. Většina představitelů evropských institucí se snažila ve svých projevech podpořit zejména bezpečnost dětí na internetu a například eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger založil platformu, která je úzce spjata s EU fondem „Better Internet for Kids“. Jejím hlavním cílem je na jednom místě shromáždit co nejvíce organizací z celé EU, které zde budou sdílet své zdroje a finální produkt pak bude sloužit jako informační panel o nových službách a trendech v oblasti zodpovědného používání internetu.

Společnost Seznam.cz oslavila Den bezpečnějšího internetu spolu s celou EU a přispěla do debaty svým dílem. Oficiálně představila publikaci, která svým způsobem vychází z výše uvedeného projektu „Seznam se bezpečně!“ a taktéž z vlastní praxe autorů, kteří se dlouhodobě věnují dané problematice. Martin Kožíšek (Manažer pro internetovou bezpečnost, Seznam.cz) a mjr. Václav Písecký (Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy) vytvořili knihu „Bezpečně n@ internetu“, která vyjde již v polovině února a srozumitelnou formou osvětlí rizika v kyberprostoru a způsoby, jak jim předcházet – více naleznete v odkazu níže.

A tak v době, kdy se netrpělivě očekávají finální verze nařízení o ochraně údajů (GDPR) či směrnice týkající se opatření zajišťující vysokou společnou úroveň bezpečnosti sítí a informací v EU (NIS), v době, kdy se Evropská komise snaží zajistit bezpečný přenos dat za hranice Evropy, či v době, kdy se na úrovni EU podepisují oficiální dohody s NATO o kyberochraně, jsou jakékoliv dobrovolné aktivity soukromých společností jistě dobrým znamením pro další vývoj bezpečnosti na internetu.

– PR blog Seznam.cz: http://pr.seznamblog.cz/post/138978283205/jen-t%C5%99etina-d%C4%9Bt%C3%AD-v%C3%AD-jak-bezpe%C4%8Dn%C4%9B-vyu%C5%BE%C3%ADvat

Sdílet na sítích