Spustili jsme pro vás nové API 4 „Drak“

25. ledna 2017

Po zhruba půlročním vývoji a uzavřeném testování uvolňujeme novou verzi API s názvem Drak. Tato verze přináší spoustu vylepšení i nové funkce, o které byl zájem. V čem vám může API pomoci a co nová verze konkrétně přináší?

Co je to API

Zkratka z anglického Application Programming Interface je rozhraní, pomocí kterého můžete kompletně ovládat své kampaně v Skliku. Díky API si můžete stahovat libovolné statistiky ve vámi požadovaném formátu např. do úložiště, interního analytického nástroje nebo kampaň vytvářet a aktualizovat na základě vašich vlastních zdrojových dat.

Můžete si dokonce naprogramovat své vlastní rozhraní Skliku a pomocí API v něm kampaně spravovat. Ušetří vám také čas věnovaný reportingu nebo opakovaným úkonům, které za vás může počítat a obsluhovat stroj.

Využívání API v Skliku je zcela zdarma. Vyžaduje ale pokročilé technické znalosti, takže je určeno zejména zkušenějším lidem a větším inzerentům, kterým se investice do vývoje vyplatí.

Více o API Skliku se můžete dočíst v dokumentaci (verze Cipísek).

Novinky a změny v Drakovi

Změnili jsme formu přístupu ke statistickým datům
Vracíme se zpět ke dvoukrokovému přístupu. V prvním kroku si požádáte o report a v druhém kroku si jej stáhnete, jakmile bude hotový. K vytvoření reportu slouží metody *.createReport. Pro stažení vygenerovaných dat pak metody *.stats.

Pokročilé filtrování
V rámci zadávání požadavku na data je možné filtrovat podle všech atributů dostupných ve webovém rozhraní.

Zpřístupnili jsme hromadné získávání dat
Teď je možné získat data např. pro všechna klíčová slova podle ID sestav nebo kampaní.

Rozdělení dat podle zařízení
Na úrovni kampaně je možné zvolit, pro jaké zařízení chcete data získat.

Odstranili jsme listovací metody
Protože se v metodách pro statistiky dá filtrovat přes všechny údaje stejně jako ve webovém rozhraní, listovací metody již nejsou potřeba.

Přidání administrace vylučujících slov
V původních verzích byla hodně omezená, proto jsme rozšířili její možnosti o metody pro administraci tak, aby odpovídaly standardu API.

Autorizace přes token
Pro přihlášení už není nutné používat uživatelské jméno a heslo, ale pouze vygenerovaný „token“, který můžete kdykoliv změnit. Aplikace třetích stran tak nemají přístup k vašemu jménu a heslu a jejich využití je díky tomu bezpečnější.

Token je k dispozici v rozhraní Skliku v záložce Nastavení. Je viditelný pouze, pokud jste přihlášení jako vlastník účtu. Např. agentury spravující kampaně svých klientů pomocí přístupových práv ho tedy neuvidí.

Upravili jsme práci s editací inzerátů
Není už potřeba zjišťovat, zda je inzerát v databázi. Sjednotili jsme přístup, který se používá přes webové rozhraní.

ETA
Veškeré manipulace s ETA inzeráty jsou samozřejmostí.

Zjištění kreditu
Nově můžete zjistit stav kreditu v peněžence.

Nové možnosti oproti předchozím verzím
Nastavení autotaggingu
Práce s retargetingem
Nastavení cílení na zájmy (interests)
Nastavení cílení na zájmy o koupi (intent)

A nakonec, celé API je nyní i v JSON verzi. V kompletní dokumentaci k Drakovi najdete i ukázky, jak ho v JSON verzi používat.

Nová verze API Drak je k dispozici souběžně s předchozí verzí – Cipískem, který je zatím výchozím API. Draka ještě stále vylepšujeme, ale rozhraní metod už má pevné. Pokud bychom se přece jen rozhodli pro jejich úpravu, dáme vám ihned vědět. Jakmile si budeme jistí, že je nová verze ve finálním stavu, přepneme ji na výchozí verzi a poprosíme vás o přesun vašich aplikací. Budeme vás samozřejmě včas informovat.

Věříme, že nové API přispěje k lepšímu přístupu a automatizované správě kampaní, reportingu a ušetří PPC specialistům spoustu práce.

Bez vás by to nešlo

Za pomoc s testováním děkujeme Petrovi Soukupovi a jeho týmu z Vivantisu, Jakubovi Kašparů a Honzovi Smitkovi z agentury Lynt, Standovi Jílkovi z firmy Onio a Martinovi Paterovi ze Skrz.cz.

V případě dotazů nebo podnětů k nové verzi API nám neváhejte napsat do komentářů nebo na mail sklik@firma.seznam.cz.

Za celý tým Skliku Zdeněk “Karotka” Philipp a David Velechovský

Sdílet na sítích