Formáty branding a video bumper rozšiřují nabídku programatického prodeje Seznam.cz

29. listopadu 2017

Objem investic programatického nákupu reklamy prostřednictvím RTB na Seznam.cz za poslední rok vzrostl více než trojnásobně. Proto společnost Seznam.cz neustále rozšiřuje nabídku formátů v RTB. Aktuálně nový branding pomáhá inzerentům s budováním povědomí o značce a má za úkol přitáhnout pozornost lidí k probíhající kampani. Druhá novinka, šestivteřinový nepřeskočitelný video bumper, umožňuje ve velmi krátkém čase, během něhož udrží divák pozornost, odvyprávět konkrétní příběh. Video bumper cílí díky možnostem programatiku na publikum, které již s kampaní přišlo do kontaktu. Jeho hlavní předností je tedy budování hlubšího povědomí o značce.

Nové formáty nabízí Seznam.cz zájemcům o programatickou reklamu od listopadu. Branding ve standardní velikosti 2 000 x 1 400 px je nyní dostupný pouze na Novinky.cz se zásahem 55 % české internetové populace. V průběhu prosince se jeho prodej rozšíří také na Seznam Zprávy, Proženy.cz a Kupi.cz a očekávaný zásah bude dosahovat na 63 %. Nákup formátu Branding je dostupný pouze prostřednictvím SSP PubMatic. Jedny z prvních kampaní s novým formátem vyzkoušela agentura Adexpres: „Branding na webu Novinky.cz jsme testovali pro klienty Globus a Philips a výsledky jsou skvělé. V porovnání s největším konkurentem jsme dosáhli na dvojnásobné CTR a cena za klik je na brandový formát nízká,“ říká Ondřej Kutiš, Programmatic & Technology Director z agentrury Adexpres.

Video bumper nabízí Seznam.cz na své internetové televizi Stream.cz. Ještě před koncem tohoto roku se rozšíří také na Seznam Zprávy, Proženy.cz, Novinky.cz, Super.cz a Sport.cz. Jeho celkový zásah se tak rozšíří ze současných 31 % české internetové populace na 45 %. V prodeji je prostřednictvím SSP AppNexus nebo PubMatic skrze privátní deal i otevřenou aukci. Mezi prvními tento formát vyzkoušel Plzeňský Prazdroj v rámci kampaně na podporu pořadu Příběhy zlatého ležáku: „Primárně jsme chtěli využít šestivteřinový spot na budování povědomí o kampani Příběhy zlatého ležáku, která běží na Stream.cz. Nakonec se ukázalo, že nám sám formát přinesl nejen požadované povědomí, ale díky skvělé ceně za proklik i více diváků na náš pořad,“ říká Michal Dúbravský, Digital project manager Plzeňského Prazdroje.

V rámci programatického prodeje reklamy nabízí Seznam.cz řadu dalších možností. Vedle uvedených novinek jde například o několik variací bannerových ploch na více než dvaceti službách společnosti a také exkluzivní formáty, jako je videospot či nativní reklama. „K rozšíření formátů do RTB nás vede zájem klientů. Za pomoci programatického nákupu totiž osloví přesně nadefinovanou skupinu lidí. Díky tomu se RTB stává perfektním nástrojem například pro storytelling. Video mohou klienti zobrazit divákům, kteří už reagovali na rich media, viděli branding, nebo v poslední době navštívili jejich webovou stránku,“ popisuje Filip Hromek, manažer RTB společnosti Seznam.cz.

Programatický prodej začal Seznam.cz testovat již v roce 2014 a od svého spuštění stále narůstá. V prvních 10 měsících roku 2017 naši klienti investovali do RTB o 231 % více než za stejné období roku 2016.

Jak je možné RTB formáty na Seznam.cz nakoupit?

Pro nákup reklamního prostoru využívá Seznam.cz SSP (Supply Side Platform) technologii od společností PubMatic a AppNexus, které jsou kompatibilní se všemi významnými DSP (Demand Side Platform) na českém trhu (Adform, Double Click Bid Manager, AppNexus a další), přes něž si klienti nakupují reklamní prostor. V DSP si zadavatelé reklamy nebo jejich agentury celou kampaň nastaví, vydefinují si, jaké chtějí plochy, kolik za ně zaplatí nebo jak reklamu zacílí.

Zdroj dat: Netmonitor, Seznam.cz; období: říjen 2017

Sdílet na sítích