Seznam.cz Vyhledávání: Rok 2017 na internetu ve znamení politiky, prezidentských voleb a televize

Aneta Kapuciánová 17. ledna 2018

Čím vším žil český internet v roce 2017, představuje Seznam skokanů, který pravidelně připravuje Seznam.cz Vyhledávání. Události, o které se lidé nejvíce zajímali, proběhly nejčastěji v lednu a na podzim loňského roku. Pozornost se soustředila zejména na politiku a volby nejen do parlamentu, ale také na nejvyšší úřad České republiky. Politika se ve vyhledávání promítla nejen do žebříčku zpravodajství, ale její ozvěny najdeme mezi skokany osobností či praktických dotazů. Rozptýlení lidé hledali u televizních obrazovek. Lednové premiéry inspirovaly diváky k hledání souvisejících informací i na internetu.

Nejvíce dotazů souviselo s volbami

Vůbec největší zájem mezi zpravodajskými tématy vyvolaly volby. A to jak ty parlamentní v říjnu, které žebříček skokanů českého internetu vedou, tak aktuální prezidentské. „Míra zájmu o kandidáty na nejvyšší úřad tuzemské politiky vynesla prezidentské volby na třetí příčku žebříčku. Největší pozornost Čechů se, vedle profilů samotných kandidátů, soustředila na duel Michala Horáčka a Miroslava Topolánka,“ komentuje výsledky žebříčku Michal Sedláček, produktový manažer Seznam.cz Vyhledávání. Duel proběhl 20. prosince v Seznam Zprávách v pořadu Výzva Renaty Kalenské. Mezi nejhledanějšími zpravodajskými událostmi podle Seznam.cz Vyhledávání figuruje také srpnová kauza Čapí hnízdo. První desítku uzavírá květnová krize vlády Bohuslava Sobotky.

„V souvislosti s děním na politické scéně není překvapivé, že Andrej Babiš se jako jediný politik umístil na třetím místě v žebříčku osobností Skokanů českého internetu,“ dodává Sedláček.

Showbyznys: leden ve znamení seriálů, Slavíci a náhlá úmrtí

Televizní diváci nejvíce hledali informace o filmu Lída Baarová, který 8. ledna 2017 zamířil do českých obýváků. Na obrazovkách prvního kanálu České televize jej sledovalo 1,79 milionu diváků starších patnácti let. Vyhledávače se lidé ptali také na další veřejnoprávní seriál, který byl uveden hned z kraje roku 2017 – Svět pod hlavou, který v kategorii Televize skončil na čtvrtém místě. Klidné vlnky českého rybníčku rozbouřilo listopadové předání cen Českého slavíka Mattoni 2017. Informace o tom, proč skupina Kabát a další celebrity dávají Slavíkům vale, hledalo tolik lidí, že se anketa umístila na druhém místě v žebříčku televizní zábavy.

Mezi osobnostmi českého showbyznysu, jejichž jména lidé nejčastěji psali do vyhledávacího pole, se i loni objevily dvě herecké legendy, které si už budeme moci připomínat jen prostřednictvím jejich tvorby. Nejvíce informací lidé vyhledávali o Michalovi Pavlatovi, herci Činoherního klubu, textaři a žurnalistovi, který zesnul 21. ledna 2017. Další hvězda, která od 25. září 2017 svítí na divadelním nebi, patří herci Janu Třískovi.

Vyhledávání praktických informací

Lidé se vyhledávače v loňském roce ptali dotazy spojené s každodenními událostmi. „Hledaly se informace o tom, jak se přihlásit do Účtenkovky, a zájem vyvolaly i úplňky měsíce či zatmění Slunce. Z ranku každodenních věcí se lidé zajímali o aktuální dopravní situaci a on-line vysílání sportovních událostí,“ uzavírá výčet seznamu skokanů českého internetu Michal Sedláček. Právě první ročník tenisového turnaje Laver Cup vede v kategorii volnočasových událostí. Za zrodem exhibičního projektu totiž stojí sám Roger Federer a na konci září nebylo Čecha, který by o tomto novém tenisovém svátku neslyšel.

Nejhledanější výrazy českého internetu – bez cenzury:

Žebříček nejhledanějších dotazů za rok 2017 se od toho předchozího téměř neliší. Lidé vyhledávají hlavně sociální sítě a zpravodajství.

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích