Společnost Seznam.cz se stala členem vlivné evropské organizace EuroISPA

Věra Průchová 11. dubna 2018

Společnost Seznam.cz se minulý týden, na General Meetingu organizace EuroISPA v Hamburku, stala oficiálním členem tohoto vlivného evropského uskupení. Již před cca jedním rokem si Seznam.cz mohl vyzkoušet, v rámci tzv. observer statusu, fungování organizace a její celkové zaměření. Vzhledem k obdobným tématům, jež EuroISPA na evropské půdě řeší, se tak Seznam.cz rozhodl podat přihlášku jako právoplatný partner a získat tak další spřízněný hlas v Bruselu.

EuroISPA loni oslavila své dvacáté výročí. Byla založena v roce 1997 jako panel, který měl v Bruselu podporovat především poskytovatele internetového připojení. Později se záběr organizace rozšiřoval na asociace, či privátní subjekty, které působí v internetovém prostředí. Hlavním cílem bylo zajistit, že evropská regulace bude podporovat inovace a vývoj a nebude mít negativní dopad na lokální internetové firmy. Dnes je EuroISPA největší světovou asociací poskytovatelů internetového připojení, sdružujících více jak 2500 firem z celé EU. Mimo ISP jsou členy telekomunikační operátoři, správci národních domén, poskytovatelé hostingových služeb, vyhledávače aj. Konkrétně např. z členů EuroISPA rady můžeme jmenovat francouzskou asociaci AFPI, rakouskou či britskou ISPA, německé ECO, holandský Nederland ICT, ale i českého správce domény CZ.NIC. Z jednotlivých velkých privátních hráčů, podílejících se na speciálním EuroISPA industry fóru, stojí za uvedení např. Amazon, Facebook, Google, Microsoft, Verizon, Oath apod.

EuroISPA se postupem času stala silným hlasem na bruselské scéně a dnes je zvána jako odborný poradce k projednávání všech legislativních návrhů, dotýkajících se digitálního sektoru. Spolupracuje nejen s evropskými institucemi, ale díky partnerským vztahům komunikuje i s mimoevropskými subjekty po celém světě, neboť internet nezná hranice.

Hlavním tématem EuroISPy je v poslední době např. odpovědnost internetových platforem, ochrana dat, nakládání s ilegálním obsahem, či kyberkriminalita aj. EuroISPA se stala v loňském roce členem poradního orgánu Europolu v otázkách kyberzločinů, poradním hlasem Evropské komise v expertní skupině na e-evidenci. Hlasitě se ozývá i v komunikaci s Evropskou komisí na téma autorského práva a zapojila se i do vyjednávání o budoucí podobě E-privacy směrnice.

Seznam.cz od spojení s EuroISPou očekává především silné zastoupení ve společných otázkách u evropských institucí, získávání informací o vyjednávání evropské legislativy, či výměnu zkušeností s ostatními členy u různých témat.  Těšíme se na budoucí spolupráci.

Věra Průchová

Specialista pro kontakt se státní správou

Sdílet na sítích