Statistiky Skliku přehledně v Google Data Studiu

Není nic jednoduchého vyznat se ve statistických reportech a umět z nich vyčíst důležité informace, trendy kampaní, stagnace sestav nebo propad jednotlivých inzerátů. Nejlepší způsob, jak si tuto práci zjednodušit, je surová data a hromady čísel vizualizovat do přehledné grafické podoby.

Google k této problematice vyvinul šikovný a jednoduchý nástroj – Google Data Studio, který získává stále více na popularitě. Jeho síla spočívá hlavně ve schopnosti nabídnout jednoduché rozhraní pro nenáročného uživatele, které nabízí díky podrobnému nastavení profesionální nástroj.

Sklik Data Studio konektor

V Skliku jsme zjednodušili spojení mezi našimi daty a jejich vizualizací v Data Studiu. Vytvořili jsme konektor, který pomocí API automaticky získává požadované reporty a vkládá je do vámi vytvořených grafů a tabulek.

Všechny údaje na jednom místě

Stačí si jenom jednou nastavit přehled a konektor už se sám postará o aktualizaci dat. Všechny podstatné informace z vašeho účtu můžete mít přehledně na jednom místě. Rozpětí data grafů lze nastavit jak staticky: leden 2018, celý rok 2017, tak dynamicky: posledních 28 dní, minulý měsíc, kvartál či rok.

V časových osách lze vizualizovat trendy a vývoj jednotlivých reklam. Koláčové grafy zase mohou ukázat přehled nad rozložením rozpočtu a poukázat na nejsilnější stránky vašeho účtu. Stranou nemůžou zůstat ani rychlé přehledy. Ty nabízejí přímé srovnání s předchozím obdobím, včetně procentuální změny.

Díky pokročilým možnostem filtrů si můžete nastavit přehledy pouze pro konkrétní reklamní akce nebo jejich vzájemné srovnávání.

Není ani od věci zmínit, že je možné propojit zdroje Skliku a AdWords v jenom přehledu. Je možné tak srovnávat stejnou kampaň napříč reklamními systémy.

Proč využít konektoru na Data Studia

  1. Stačí si jednou definovat přehledy a nastavit všechny požadované sloupce. Takové nastavení se uloží a bude připravené při novém načtení přehledu.
  2. Je možné kombinovat přehledy více úrovní (kampaň na jedné stránce se sestavou i reklamou).
  3. Pomocí pokročilých filtrů je možné vyloučit konkrétní entity, vypočítat další údaje nebo zpřehlednit současné výsledky.
  4. Každým načtením se automaticky aktualizují data. Pokud si nastavíte přehled na určitá období, například předchozí měsíc, bude vám Data Studio ukazovat vždy relevantní data.
  5. Přehledy můžete sdílet s jinými uživateli bez nutnosti sdělovat hesla a postupy kde se co nastavuje. Sdílíte stejně jako jiné dokumenty od Googlu.
  6. Umožňuje na jednom místě zobrazit přehledy Sklik i Adwords zároveň.

Jak celý proces funguje

Ve vašem Google účtu si aktivujete službu Data Studio. Potom je třeba si přidat náš Sklik konektor (návod připojení najdete na githubu). Vytvoříte si nový přehled a jako datový zdroj zvolíte Sklik GDS connector. V datovém editoru si pak můžete přidávat jednotlivé přehledy.

Každý graf, který jako zdroj využívá Sklik GDS connector, má předdefinované sloupečky dostupné v rámci našich reportů. Konektor zpracuje váš požadavek, pošle dotaz na naše API a zpětně získaná data nachystá do formátu požadovaném Data Studiem, která se následně zobrazí.

Připravili jsme si pro vás i pár užitečných návodů pro práci s konektorem v Data Studiu.

Jaké přehledy a metriky jsou k dispozici

Konektor nabízí přehledy z celkem čtyř kategorií: Kampaně, Sestavy, Reklamy, Bannery. U každé z nich je dostupná celá sada metrik. Jejich seznam najdete v rozhraní API Skliku.

Například pro kampaně se stačí podívat do záložky Campaigns > campaigns.readReport > displayColumns

Chci v konektoru něco navíc

Protože naše API rozhraní nabízí daleko více možností a v konektoru nenajdete všechny reporty (chybí zde třeba klíčová slova, sitelinky a jiné), rozhodli jsme se zveřejnit celý konektor jako opensource a umožnit tak každému konektor rozšířit a naučit ho nové věci. Využili jsme k tomu Git, ve kterém je možné nové rozšíření začlenit jako novou verzi konektoru.

Otevřená GNU licence navíc umožňuje vytvořit si vlastní konektor, který si upravíte přesně na mírů vlastním potřebám. Konektor je psaný v jazyce JavaScript za použití tříd Google Apps Script.

Za celý tým Skliku Roman Stejskal

Sdílet na sítích