Přes 10 let v provozním oddělení Seznamu

David Koláček 27. září 2018

Narazili jste na tenhle článek? Asi máme něco společného. Možná je to zájem o linuxové technologie, správu produkčního prostředí nebo se “jen” chcete učit nové věci.

Když jsem před mnoha lety nastupoval do Seznamu jako sysadmin, těšil jsem se na práci v největší české internetové společnosti. Byla to pro mne příležitost a šance naučit se něco víc. Alespoň na pár let, dokud nezískám další úroveň znalostí z nového “světa”.

Jak to už v IT bývá, často se růst vyčerpá. Nám “ajťákům” to obvykle nevadí, jdeme dál, rádi do něčeho vrtáme, šťouráme a učíme se stále něco nového. Každý máme na věci “svůj” názor a přístup.

Jenže já zůstal. Zůstal jsem, protože jsem se nikdy nedostal do bodu, kdy jsem cítil, že moje práce je rutina. Že zaspáváme dobu, prostě že mi firma nemá co dát.

Skvělý kolektiv a zajímavá práce, která má smysl je velkou motivací.

Můj názor je tu slyšet a má váhu, rozhodujeme všichni, ne jen “někdo nahoře”. Naše infrastruktura nemění nás, ale my jí.

Za několik let jsme se posunuli od OpenVZ virtualizace, přes LXC a KVM, ke Kubernetu s Dockerem. Neopouštíme “staré” věci pro “nové”, chceme používat tu správnou technologii tam, kde využijeme jejích výhod.

Implementace vlastních aplikací do produkčního prostředí skýtá nepřeberné množství možností.

V poslední době jsme se například hodně zaměřili na automatizaci (Salt a další). Nebojíme se rozmanitosti a používáme vždy nejlepší dostupnou technologii. Díky tomu musíme znát řadu odlišných technologií a architektur. V případě databází u nás najdete MySQL, PostgreSQL, MongoDB, GaleraDB, Redis a Couchbase. Znáte další?

Vím, že pokud mne nějaká technologie zaujme, můžu se jí věnovat. Proč tedy nezkusit pochopit OpenStack, Elastic Search nebo Grafanu. Máme tu specialisty na Hadoop, nebo třeba streamování videa na vlastním systému, hlavně pro Televizi Seznam. Jsou tu aplikace, kde pracujeme s geografií, cílením reklamy nebo obsahem. Maximální dostupnost je naše výzva :-)

V poslední době se naše prostředí rozvíjí rychleji než kdy dřív, proto vím, že se tu nikdy nudit nebudu. Jediné, co nám tu nyní chybí, jsou schopní lidé, kteří chtějí poznávat, objevovat a rozvíjet se. Chceme udržet náskok před konkurencí, hlavně kvalitou, rozmanitostí a zájmem.

Jsem rád, že tohle můžu po 10 letech ve firmě s radostí napsat. Tak na viděnou v Seznamu.

Martin Podhola, Programátor v týmu provozního vývoje

David Koláček

Manažer náboru

Sdílet na sítích