Seznam.cz rozšiřuje nabídku měření dopadu video reklamy, představuje Sbrandlift

Kristýna Hořovská 17. prosince 2018

Nástroj pro měření brandových video kampaní v Česku spouští i česká internetová jednička, společnost Seznam.cz. Klasický Brand lift zadavatelům přináší informace o dopadu video kampaní na povědomí o značce a o dopadu reklamy na preference nebo nákupní chování uživatelů. Sbrandlift navíc nabízí inzerentům možnost získat přehled o dopadu celé kampaně v síti Seznamu. Novinku oceňují zejména klienti ze segmentu FMCG.

Inzerenti tak mohou sledovat vliv kampaní na Seznam.cz na jednotlivé atributy značky a vyhodnotit si celou kampaň v síti. Možnosti využití Sbrandliftu jsou primárně zaměřeny na video kampaň v rámci video inventory Seznam.cz, ale jsme schopni nástroj využít i v rámci display kampaně jako celku, nebo i v rámci vytvořeného video obsahu větších mediálních spoluprací, říká Pavol Lukáč, manažer týmu konzultací display reklamy, Seznam.cz.

Brand lift, zjišťuje názory uživatelů Seznam.cz na vybrané kampaně pomocí doplňujícího dotazníku. Prostřednictvím zodpovězení jednoduchých otázek získá zadavatel přehlednou zpětnou vazbu o fungování nasazeného spotu. Nástroj poskytuje inzerentům informace o vybavení si značky, povědomí o ní, uvažování o nabízeném produktu nebo promované značce, náklonnosti k ní a obecně také nákupním zájmu. Dotazy jsou zobrazovány dvěma skupinám kdy jen jedna z nich video reklamu shlédla a druhá nikoliv (ta funguje jako kontrolní skupina).

Dopady zajímají hlavně klienty z FMCG

Nástroj je zajímavý hlavně pro klienty ze segmentu FMCG, často ho využívají i výrobci domácích spotřebičů. Díky němu mohou zvážit změnu rozpočtu, cílové skupiny, stopáže a kampaň optimalizovat tak, aby byla co nejefektivnější a přinesla maximální znalost produktu uživateli a vzbudila v nich ochotu si zboží koupit. „Zadavatelé podle našich zkušeností hodně oceňují možnost zjistit si, jaké dopady má video reklama v inventory společnosti Seznam.cz. Nasazení Brand liftu je limitováno výší investicí klienta a délkou spolupráce,“ doplňuje Lukáč.

Jako první tento nástroj využila agentura MarketUp pro svého klienta, společnost Hamé. „Nástroj Brand Lift vnímáme jako nejefektivnější možnost pro měření brandových kampaní. Za celou dobu jeho existence se nám podařilo realizovat zhruba sto měření s různými klienty. Princip výzkumu je sice na všech platformách postaven na stejném postupu, ale u Seznamu jsme měli možnost přizpůsobit otázky, tudíž jsme se ptali uživatelů přesně tak, jak jsme potřebovali,“ uzavírá project manažer společnosti MarketUp Josef Plechatý.

Kristýna Hořovská

PR specialista

Sdílet na sítích