Vyvracíme mýty o videoreklamě: Dá se dělat videoreklama s malým rozpočtem?

Eva Libichová 30. července 2021

Myslíte si, že efektivní videoreklama musí stát statisíce? Opak je pravdou. Jak produkce, tak distribuce může být překvapivě cenově nenáročná. Prozradíme vám, jak na to.

Výroba nemusí být drahá

Asi největším strašákem kolem videoreklamy jsou náklady na produkci. Samozřejmě, že se částky mohou vyšplhat do vysokých tisíců, a to hlavně pokud chcete točit hranou reklamu s profesionálními herci, v komplikovaných exteriérech. Připlatíte si i za práva za známé skladby nebo důmyslné postprodukční efekty. Ovšem, nemusíte se srovnávat přímo s Christopherem Nolanem. Videoreklamu, která zaujme a splní účel, tj. představí váš produkt, službu, firmu nebo rozpoví váš příběh, můžete natočit i svépomocně, s vlastní nebo půjčenou technikou. Počítejte ale s tím, že si budete muset nastudovat aspoň základy editace videa a nastavení techniky (kamera, mikrofon). 

Cenově méně náročné jsou i animovaná videa. Videa, ve kterých vystupují vaši zaměstnanci nebo klienti, nebo videa která jsou kombinací obrázků a textů. Takhle koncipovaná videa vám zkušený grafik na vyrobí za nižší desítky tisíc.

Pokud nad videoreklamou uvažujete, ale neznáte grafika, který by vám s její výrobou pomohl, obraťte se na Seznam. Naši grafici vytvořili desítky úspěšných videospotů. Prohlédnout si je můžete zde. Stačí se ozvat svému obchodníkovi ať vám možnosti představí.

„Videreoklamu nám dle zadání vytvořili grafici od Seznamu. Následně jsme ji nasadili do Skliku. Za výhodnou cenu jsme získali zajímavý počet shlédnutí videa a prokliků na stránky, což pro nás byla nejdůležitější metrika,“ říká Jan Prokop z AHProfi

Nebo nechte tvorbu reklamy na přímo na vašich spokojených klientech. Podívejte se, jak se to povedlo cestovní kanceláři Invia.

Při výrobě videoreklamy myslete i na tyto další věci:

  • Vytvořte videa se dvěma stopážemi – jedno ideálně do 30s a druhé max do 6s (tzv. bumper).
  • Dbejte na to, aby se ve videu objevil buď váš produkt, logo nebo jiný atribut vaši značky.
  • Komunikujte konzistentně napříč všemi kanály. Jste pyšní na svou neformální kulturu a přátelskou komunikaci se zákazníky? Přetavte to i do videoreklamy.

Začněte se specifickým cílením

Když už videoreklamu máte, je na čase začít ji ukazovat svým potenciálním i stávajícím zákazníkům. Jak ale na to, abyste měli účinnou kampaň i když na ni nemáte statisíce korun?

Stanovte maximální cenu za tisíc zobrazení (tzv. CPT). Samozřejmě, čím vyšší CPT nastavíte, tím je vyšší šance, že se vaše reklama začne zobrazovat. Obecně doporučujeme pro Sklik začít bidovat na 100 Kč pro Videospot, 80 Kč pro Bumper a 60 Kč pro Outstream.

Dalším způsobem, jak optimalizovat náklady na videoreklamu je zvolení vhodného cílení. Zužte skupinu lidí, která může vaši videoreklamu vidět na základě pohlaví, věku, regionu, ale i podle zájmů nebo toho, zda už člověk navštívil váš web. Pro nižší rozpočty doporučujeme více specifické cílení – retargeting, zájmy o koupi, nebo standardní zájmy. Díky zúžení cílové skupiny ji dokážete efektivně oslovit i s nižším rozpočtem.

Vždy můžete cílení měnit nebo doplňovat postupnou optimalizací. Dle velikosti cílové skupiny investujte v řádech nižších desítek tisíc měsíčně. Pro retargeting a cílení na zájmy o koupi doporučujeme formáty Bumper s Outstreamem. Pro cílení na obecnější zájmy se hodí více Videospot a Outstream. 

Užitečným nástrojem je i nastavení frekvence – tedy maximální množství přehrání vaší videoreklamy jednomu uživateli. Doporučujeme nastavit maximální frekvenci 3 na den, abyste se zobrazovali dostatečně často a co největší skupině lidí při stanoveném rozpočtu. Takto nastavenou kampaň mějte spuštěnou alespoň několik měsíců pro maximální účinek. 

Konkrétní příklady, jak pracovat s menším rozpočtem, najdete v přednášce z posledního Sklik Expert forum, konkrétně od času 9:35.

Chtěli byste začít s videoreklamou?

Zanechte nám na sebe e-mail, nezávazně se vám ozveme.

  • Zadané údaje zpracováváme dle těchto podmínek

    Zpracování osobních údajů

    Za účelem využití služby „Newsletter Seznam.cz” dostupné na internetové adrese (URL) https://blog.seznam.cz (dále jen „Služba“) uživatelem Služby (dále jen „Uživatel“) je společnost Seznam.cz, a.s., IČO 261 68 685, se sídlem Radlická 3294/10, 150 00 Praha 5, provozovatel Služby (dále jen “Provozovatel”) oprávněna zpracovávat osobní údaje Uživatelů (zejména adresné a popisné údaje v rozsahu níže uvedeném), které tito Uživatelé poskytnou Provozovateli v rámci užívání Služby.

    Osobní údaje Uživatele budou zpracovány Provozovatelem v nezbytném rozsahu za účelem poskytování Služby, a to zejména za těmito účely:

    • za účelem zařazení kontaktních údajů do databáze Provozovatelem a za účelem zasílání obchodních nabídek Uživateli ze strany Provozovatele;
    • za účelem zařazení kontaktních údajů do kontaktů Provozovatele za účelem vzájemné budoucí komunikace Provozovatele a Uživatele.

    Takové zpracování osobních údajů je zákonné, jelikož je nezbytné pro splnění smlouvy, na jejímž základě Uživatel užívá Službu, a jejíchž smluvní stranou je Uživatel, jako subjekt osobních údajů.

    Provozovatel postupuje při zpracování osobních údajů v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů (obecné nařízení o ochraně osobních údajů, dále jen „nařízení“), zákonem č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů, zákonem č. 111/2019 Sb., kterým se mění některé zákony s přijetím zákona o zpracování osobních údajů, zákonem č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti, zákonem č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a dalšími právními předpisy upravující ochranu osobních údajů.

    Podrobnější informace o nakládání s osobními údaji jsou uvedeny na internetových stránkách Provozovatele, a to v příslušné sekci.

    Beru na vědomí

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Sdílet na sítích