Soutěž: Tableau výzva od analytiků z Vyhledávání

24. listopadu 2021

Znáte Tableau? My ano. Především tedy naši analytici. Pojďte s námi společně probrat jeden z námi používaných nástrojů. Prozradíme vám, proč ho rádi používáme, ale aby zůstal svět v rovnováze, tak i proč si na něj občas zanadáváme. A to hlavní nakonec – soutěž, díky které si vše můžete vyzkoušet i vy.

Co nám na Tableau vyhovuje

Především se snadno používá – drag and drop a máte graf v základu. Ale tím nekončíme – na výběr je spousta možností přizpůsobení a variací grafů. Když si náhodou nevíte rady a ani StackOverflow nemá odpověď, můžete se ještě obrátit přímo na Tableau komunitu (true story).

Na Tableau oceňujeme, že ho lze napojit na spoustu datových zdrojů a ty mezi sebou snadno kombinovat. Poradí si s relativně velkým objemem dat. A co se týče Tableau serveru, tak ten je hezky on-premise a nepluje nikde na obláčku.

Co nám vyhovuje už méně

Trochu bojujeme s tím, že některé defaultní záležitosti nejsou zrovna uživatelsky přívětivé. Např. umístění tabů v dashboardu nebo téměř neviditelná tlačítka undo a revert. Potrápit nás dokáže i práce s datumy – pokud pro dashboard potřebujeme nakombinovat možnost výběru období relativně (posledních 30 dní) i absolutně (od–do), nedělá se to snadno. Popř. taková drobnost – když nejde nastavit pro každý sloupec tabulky jiný počet desetinných míst. Uf.

Obvykle přijdeme na nějaký hack, ale někdy prostě zvítězí Tablo (ano, většinou to píšeme takhle, ale nechtěli jsme to prásknout hned na začátku).

A jde se soutěžit

Vyzkoušejte si být analytikem seznamáckého vyhledávání! Jakub Šafář pro vás nachystal dataset vycházející z našich reálných dat – je to sice jen zlomek a trochu (možná víc) zkreslený, ale na hraní ideální. Dataset máte připravený a připojený do Tableau Public, stačí si stáhnout Tableau workbook a můžete začít tvořit. Pokud však preferujete jiný vizualizační nástroj nebo byste si data chtěli před vykreslením ještě zpracovat, využijte csv napojené do workbooku v Tableau Public. 

A zadání soutěže? Komplexní dashboard nebo jen singl graf? Je to na vás! Vydolujte z našich dat co nejvíce a ukažte vyhledávání v novém světle. Deadline je 15. 12. 2021. Vaše výtvory nám posílejte na tereza.fukatkova@firma.seznam.cz.

O co hrajeme?

Analytická duše jistě ocení už jen možnost pohrát si s krásným datasetem a osahat si luxusní BI nástroj. Krom toho napíšeme každému účastníkovi, který nám pošle link na svůj výtvor, zpětnou vazbu. Pro tři nejlepší máme navíc ještě věcnou cenu – nožík rybičku, abyste mohli data „slice and dice“ nejen s Tablem.

Za Seznam.cz 

Tereza Fukátková, Jan Pícha

Sdílet na sítích