Jak na akviziční kampaně v Skliku

Při inzerování v obsahové síti Skliku hrají zásadní roli akviziční kampaně. Ty mají za úkol především přivádět nové potenciální zákazníky a kromě toho také podporují brand. Zajímá vás, jaké formáty jsou pro akviziční kampaně vhodné? V tomto videu vám je představíme, a to včetně praktických tipů. Například jak pracovat s rozpočtem, frekvencí zobrazení a dalším nastavením.

Vyhledáváním inzerce v Skliku nekončí

Běžný rozvoj kampaní v Skliku začíná u vyhledávacích kampaní. Lidé aktivně hledají produkty nebo služby a na jejich dotaz se jim zobrazí textová reklama, případně produktový inzerát.

Tyto na výkon orientované kampaně sice přinášejí přímé konverze, z dlouhodobého hlediska se však nestačí spoléhat výhradně na to, že lidé budou produkty sami hledat. V takovou chvíli přichází čas na využití akvizičních kampaní. Díky nim dokážete rychle šířit informace o nabídkách či mimořádných akcích a přivést nové uživatele na web.

Jaký formát je vhodný pro akviziční kampaň?

Pro akviziční kampaně můžete využít všech formátů reklamy, které jsou v Skliku dostupné. Ideálním vizibilním formátem je například branding, nebojte se využít také video. V rámci akvizice je často zastoupená kombinovaná reklama, u které lze obecně dosáhnout nižší ceny za proklik. Navíc umožňuje testování různých textových sdělení bez nutnosti vytváření nových kreativ. Pro akvizici jsou vhodné samozřejmě také bannery, které doporučujeme nasadit ve všech podporovaných rozměrech.

Nastavení akviziční kampaně

V obsahové síti můžete u kampaní volit ze dvou platebních modelů – CPC, platbu za proklik nebo CPT, tedy platbu za tisíc zobrazení. Platební model vybírejte s ohledem na požadované výsledky –⁠ u CPT modelu nemá na zobrazování reklamy vliv míra prokliku, uživatelé ji tak uvidí i v případě, že bude CTR nižší.

Rozpočet pro akviziční kampaně doporučujeme oddělit od výkonnostních kampaní.

Myslete také na nastavení frekvence zobrazení a nezapomeňte ji v nastavení kampaně upravit. Uživatele není vhodné v této fázi nákupního procesu zahltit, reklama by ho měla především zaujmout. Cílem je získat především co nejvíce relevantních prokliků, které odpovídají stanoveným cílům a vyvolají poptávku.

Využití retargetingových publik

Pomocí retargetingového seznamu můžete v akvizičních kampaní vyloučit uživatele, kteří váš web nedávno navštívili. Zaměříte se tak na nové uživatele, které můžete oslovit i obecnějším sdělením. Tím je dovedete na váš web a zařadí se do retargetingových seznamů. V následujících dnech budete tyto uživatele moci znovu oslovit, tentokrát už s konkrétnější reklamou v rámci retargetingu či dynamického retargetingu. Obecná akviziční reklama se už takovému uživateli nezobrazí.

Jak kampaně vyhodnocovat?

Podíl kampaní na konečných konverzích bývá často podhodnocený, proto doporučujeme k anlýze trasy návštěvníka sledovat v Google Analytics přehledy Nejčastější konverzní trasy a Vícekanálové cesty – Asistované konverze.

V Skliku pak doporučujeme sledovat metriky, které vám pomohou vyhodnotit zásah reklamy (Unikátní uživatelé, Noví uživatelé, Frekvence zobrazení) a také to, jak se reklamě daří v aukci (Win rate).

Akviziční kampaně hrají důležitou roli pro podporu brandu a rozhodně mají své místo v marketingovém mixu. Věříme, že pomohou i vaší značce.

Za tým Sklik Radka Hrotková, Ondřej Němec a Daniel Tikal

Sdílet na sítích