Studenti viděli Seznam naživo. Ocenili stavbu vlastních serverů

Barbora Majerová 16. června 2022

Devět vysokoškoláků a pět středoškoláků navštívilo datové centrum Kokura a centrálu Seznam.cz. Studenti z Ostravy a Prahy viděli naživo práci na montáži serverů a experti si pro ně připravili přednášky o vývoji našeho Vyhledávání a služby Zboží.cz.

Cestu organizoval Filip Peterek z ostravské pobočky Seznamu, který se studentům IT věnuje dlouhodobě. Účastníci exkurze podle něj akci ocenili: „Viděli jsme, jak se montují servery, které si Seznam staví sám, což je dost unikátní. Účastníci se hodně ptali na ekonomiku provozu datového centra a zajímalo je testování nových funkcionalit. Chtěli vědět, jakým způsobem testujeme funkcionality v živém provozu a jak měříme dopady a přínosy. 

O studenty se staráme dlouhodobě

Filip Peterek a další IT odborníci ze Seznamu se studenty pracují i při mnoha jiných příležitostech. Pořádají ve školách workshopy, vedou studentské projekty a nadané mladé lidi vedou při stážích přímo v našem vývoji. Reálná praxe v české internetové jedničce je pro budoucí vývojáře důležitá. Mají možnost pohybovat se v unikátním prostředí s dobrou firemní kulturou a nastaví si tak standardy pro svou budoucí pracovní zkušenost. Řada z nich navíc už během školy či po ní v Seznamu zakotví. 

Vyhledávání v Seznamu nabírá. Přidej se!
Chceš pracovat na vyhledávači, který denně používají miliony lidí? Baví tě kódování, analýza dat nebo produktový management? Oceníš smysluplnou práci v české internetové jedničce, pružnou pracovní dobu, techniku na přání a super kolegy? Pojď k nám do Seznamu! Všechny potřebné informace najdeš tady

Největší hit? Teplo

Když jsme se účastníků exkurze ptali, co je zaujalo, s nadsázkou odpověděli, že teplo. Zajímalo je totiž, jak velké teplo naše velké servery generují. Dostali pak možnost sáhnout si do uličky mezi servery a ověřit si teplotu empiricky. Vyzkoušeli to prakticky všichni, a ověřili si, že zkušenost na vlastní kůži je opravdu nejcennější. Vidět a zažít v praxi, jak práce v Seznamu opravdu vypadá, je největší lákadlo pro to si ji nakonec zkusit. 

Sdílet na sítích