Spolu(práce) se studenty. Co už jsme letos stihli?

15. května 2023

Není to práce, je to spolupráce. A moc nás těší! Potkávat nové nadějné talenty na studentských akcích je pro nás nejen radostí, ale i inspirací. Proto rádi vyrážíme studentům naproti, ať už na veletrhy, přednášky nebo exkurze u nás v Seznamu. Kde všude jsme se se studenty letos potkali a jaké akce v HR týmu chystáme pro příští měsíce?

Exkurze

Koncem ledna jsme uspořádali první exkurzi v roce 2023 pro SŠ PTA z Jihlavy. V březnu pak proběhly další dvě – jedna pro studenty Vysoké školy ekonomické v Praze se zaměřením na marketing, druhá pro studenty IT oborů z Gymnázia Oty Pavla.

Abychom studentům ukázali praktický vhled do pracovního života, připravujeme pro ně program návštěv tak, aby odpovídal zaměření jejich studia. V rámci exkurzí jsme si proto udělali prohlídku do nahrávacích studií rádií Expres a Classic, mrkli jsme se, kde a jak vznikají Seznam Zprávy nebo co obnáší práce kolegů v odděleních RTB, Skliku, Vyhledávání, E-commerce, Seznam Emailu a marketingu.

Zároveň jsme pro ukrajinské studenty z Adaptačního centra Paměti národa připravili přednášku o situaci na IT pracovním trhu. Studentům ze Základní školy Charlotty Masarykové ve Velké Chuchli jsme zase v rámci volby povolání představili profese, na které narazí u nás v Seznamu.

Studenti se také dozvěděli o možnostech, jaké trainee programy pro ně máme nebo kde na našich kariérních stránkách najdou praktické informace o tom, kudy vede cesta do Seznamu.

Veletrhy

Máme za sebou i tři pracovní veletrhy. Prvním z nich byl veletrh Kariéra+ v prostorách auly Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, který se uskutečnil 14. března. Druhý veletrh iKariera následoval v Brně 12. dubna, kde kolegové kromě úsměvů rozdávali i drobné dárky. Začátkem května jsme se podívali na veletrh iKariera v prostorách ČVUT v Praze na Fakultě informačních technologií. Ročníky nadmíru úspěšné, účast nadějných talentů obrovská a radost kolegů nesmírná.

Veletrhy jsou pro nás příležitostí, jak být se studenty v kontaktu a představit jim, na čem zajímavém pracujeme i jaké projekty s kolegy aktuálně řešíme. Studenti se nejčastěji ptají na možnost praxe, stáží, spolupráce ohledně závěrečných prací i možnosti budoucího zaměstnání.

Čas strávený se studenty není o vlastním prospěchu, ale o tom, co jim můžeme sami předat. I proto mi dává smysl vymýšlet a realizovat příležitosti, kde můžeme být v kontaktu. Baví mě studentům přinášet inspiraci, dávat jim vhled do pracovního života a ukázat jim možnosti, jak navázat na jejich studium. Chvíle, kdy se ze studentů stávají kolegové, se kterými můžu probrat plno zajímavých pracovních témat, za to stojí.

Externí přednášky

Studentům se snažíme předat zkušenosti i formou přednášek, a proto rádi vyrážíme i do terénu. Kolegové Filip Peterek a Dominik Janků, naši seniorní programátoři, realizovali sérii čtyř přednášek na Střední škole prof. Zdeňka Matějčka v Ostravě a na Střední škole průmyslové a umělecké v Opavě. Filip se spolu se studenty věnoval zpracování obrazu pomocí tradičních metod, jako jsou HOG a LBP, ale také pomocí konvolučních sítí. Studenti si vyzkoušeli praktickou aplikaci strojového učení za využití různých modelů (neuronové sítě, rozhodovací stromy, SVM). Nakonec si také neuronovou síť zkusili sami naprogramovat.

Jaké to je být programátorem v Seznamu? To nám Filip Peterek prozradil v rozhovoru.

V březnu jsme pak v rámci Brand Ambassador Programu uspořádali dvě přednášky na vysokých školách se zaměřením na online marketing a komunikaci. Kolegy z RTB a Skliku uvítaly Vysoká škola kreativní komunikace a následně i Vysoká škola AMBIS.

Mezi únorem a květnem zároveň probíhá Seznam studentská kampaň pod záštitou kolegů z Skliku. Kromě série workshopů na vybraných vysokých školách jsme pro účastníky soutěže uspořádali i online workshop na téma Jak začít úspěšně kariéru v Seznamu s praktickými tipy, jak se připravit na pohovor nebo na co si dát pozor při vytváření CV a motivačního dopisu.

Potkejte se s námi

Brzy nás v Seznamu čeká první letošní den otevřených dveří. Potkat se s námi můžete 12. června v pražských Holešovicích. Budeme také na informačním setkání IT Akademie SCIFu, a to 8. června v Praze a 13. června v Brně.  Zájemci o strojové učení mohou na Seznamáky narazit také na konferenci Machine Learning Prague, které proběhne o prvním červnovém víkendu. Tak nezapomeňte sledovat naše sociální sítě, ať vám nic neunikne.

Věříme, že i díky těmto aktivitám budeme pro studenty i nadále inspirací a moc nás těší, že jsme byli pro rok 2023 zvoleni nejlepším zaměstnavatelem v oblasti IT. Všechny aktuální pracovní příležitosti najdete na našich kariérních stránkách.

Tak na viděnou!

Za HR marketing Petra Jalovecká

Sdílet na sítích