Jak získat 21 % uživatelů navíc díky videu v obsahové síti?

19. prosince 2023 Ve spolupráci s:  

Jak podpořit brand s využitím videoreklamy? To jsme otestovali během přelomu jara a léta, na který agentura Proficio naplánovala brand awareness kampaň pro klienta Niceboy®. A rádi se s vámi podělíme o to, jak kombinace reklamy na Facebooku, programatické reklamy a obsahu na YouTube zafungovala.

O klientovi Niceboy®
Niceboy® je mladá a dynamicky se rozvíjející společnost. Od roku 2016, kdy vstoupila na evropský trh, si mezi spotřebiteli stihla vybudovat dobré jméno. Niceboy® se zaměřuje se na výrobu spotřební elektroniky. Nabízí stylová sluchátka, přenosné reproduktory, fitness náramky, kamery i vybavení pro gaming a chytré domácnosti.
O agentuře Proficio
Proficio už přes 10 let úspěšně buduje přímé spojení mezi marketingem a businessem. Klientům zajišťuje marketingové a konzultační služby s využitím špičkových technologií. Proficio je certifikovaná Sklik agentura i Facebook Marketing Partner. Zároveň patří mezi klíčové agentury Googlu a působí v ní certifikovaní specialisté na Zboží.cz a Heureka.cz.  

Video zvýší emocionální dopad sdělení

Pro klienta Niceboy® naplánovalo Proficio kampaň na duben, květen a červen 2023. Připravená brand awareness kampaň zahrnovala:

  • reklamu na Facebooku,
  • programatický nákup bannerových ploch,
  • videa na YouTube. 

V květnu přibyl další reklamní formát – videoreklama v obsahové síti, aby kampaň dokázala oslovit i uživatele mimo YouTube a dostala se na weby Seznamu. Kombinace uvedených formátů totiž umožňuje komplexnější zásah a od zapojení videa si tým Proficia sliboval silnější emocionální zážitek u cílové skupiny.

Jak Proficio naplňovalo cíle kampaně?

Pro DV360 kampaně (display, video, YouTube) bylo klíčové udržet frekvenci zobrazení v rozmezí 3 až 4 na měsíc. U videokampaně mimo YouTube bylo cílem dosáhnout vizibility 80 % a completion rate 50 %. Vyhodnocovala se také průměrná doba zhlédnutí videa, CTR a imprese, které vedly ke konverzi (= návštěva webu klienta).

Sociodemografické cílení:

  • muži i ženy ve věku 18–54 let,
  • Česká republika,
  •  jazyk: čeština.

Cílení na publika:

  • custom publika,
  •  in-market domácí spotřebiče a malá elektronika,
  •  affinity home automation enthusiastic

Rozhodli jsme se otestovat Instream i Outstream formát v obsahové síti s využitím videoline item, abychom videoreklamou oslovili i uživatele i mimo YouTube a dostali se na Seznam weby.  

V květnu agentura do videa v obsahu alokovala 10 % rozpočtu, který byl zpočátku rozdělený v poměru 2:1 ve prospěch Instreamu. Agentura využívala jedno 15s Landscape a Vertical video na produkty Niceboy®.

Reklamní formátActive View: Viewable ImpressionsActive View: Average Viewable Time Video First Quartile CompletionsVideo MidpointsVideo Third Quartile CompletionsVideo CompletionsClick Rate Impressions Leading to Conversions
Video celkem80 %11,62 s81 %71 %63 %63 %0,34 %0,18 %
Plán84 %50 %0,3 %0,1 %
Zlepšení5 %26 %13 %80 %
Květnové výsledky videokampaně.
Ukázka kampaňových bannerů.
Tip Proficia: 3 kroky k lepším výsledkům
  • Pro každý formát (Instream a Outstream) jsme nastavili jednu insertion order. Frekvenci jsme řídili na všech třech úrovních (campaign, insertion order, line item). Naším cílem bylo dosáhnout alespoň 80% vizibility.
  • V nastavení DV360 jsme se soustředili na brand safety: vyloučili jsme obsah spadající do citlivých kategorií, blacklist nevhodných a konspiračních webů, seznam negativních slov a ad fraud a invalid traffic díky 3rd party verification services. Vyloučili jsme také umístění v prostředí aplikací.
  • Na úrovni line item jsme targetovali jednotlivá publika odpovídající cílové skupině a zároveň jsme chtěli oslovit jen nové uživatele. Proto byli vyloučení všichni uživatelé, kteří v posledních 30 dnech navštívili web. Zvolili jsme automatickou bidovací strategii Completed in-view and audible impressions.

Optimalizace kampaně i v jejím průběhu

Co bylo třeba v prvních dnech? Především sledovat CPM, completion rate a umístění a vylučovat nekvalitní weby. Po dvou týdnech tým Proficia porovnal Instream a Outstream z pohledu CPM, vizibility, průměrnou dobu zhlédnutí videa, completion rate, CTR a CPA. Na základě výsledků došlo k rozhodnutí pokračovat pouze s úspěšnějším Instream formátem.

Reklamní formátActive View: % Viewable ImpressionsActive View: Average Viewable Time (Seconds)Video First Quartile CompletionsVideo MidpointsVideo Third Quartile CompletionsVideo CompletionsClick RateImpressions Leading to Conversions
Instream83 %12.1485 %76 %69 %63 %0.55 %0.11 %
Outstream84 %11.7980 %70 %63 %57 %0.06 %0.08 %
Porovnání Instream vs. Outstream.

Instream dosahoval: 

  • o 11 % vyšší completion rate,
  • o 3 % vyšší průměrná doba zhlédnutí videa,
  • o 817 % vyšší CTR,
  • o 43 % více impresí vedlo ke konverzi.

Do konce kampaně agentura nepřestávala pravidelně vylučovat nekvalitní weby a pozastavovat line items s horšími výsledky z pohledu completion rate a CTR. Mimo to také kontrolovala a řídila frekvenci.

Výsledky

Celkově se Proficiu podařilo oslovit 1,6 milionu unikátních uživatelů. A mrkněte i na další zajímavá čísla, kterých RTB tým dosáhl:

3,25
průměrná frekvence zobrazení
66 000
oslovených unikátních uživatelů navíc díky omezení frekvence na úrovni kampaně
244 000
oslovených unikátních uživatelů navíc díky videoreklamě na webech Seznamu

Zaměříme-li se čistě na video v obsahové síti, podařilo se naplnit stanovená KPIs:

  • vizibilita 84 % (o 5 % lepší),
  • completion rate 63 % (o 26 % lepší),
  • CTR 0,34 % (o 13 % lepší),
  • imprese, které vedly ke konverzi 0,18 (o 80 % lepší).

Jak kampaň hodnotíme?

Brandová kampaň (display, video, YouTube) v květnu oslovila 1,6 milionu unikátních uživatelů a dosáhla požadované frekvence 3,25. U videokampaně se podařilo splnit plánované KPIs: vizibilita 84 % (o 8 % lepší), completed rate 63 % (o 26 % lepší).

Na základě reportingu v DV360 víme, že videoreklamou na webech Seznamu jsme oslovili navíc 21 % uživatelů, kteří nebyli zasažení videem na YouTube. Díky tomu mimo jiné dokážeme identifikovat příležitosti pro efektivnější alokaci rozpočtu mezi různé reklamní formáty.

Sdílet na sítích