Lukáš Havel: Nováčky v týmu postavíme nad černou sjezdovku. Sjedeme ji ale s nimi

27. března 2024

K čemu slouží ERP systém? Firmy ho využívají k plánování a řízení zdrojů, fakturaci i vyplácení mezd. Čím větší firma je, tím sofistikovanější funkce ke svému chodu potřebuje. Lukáše Havla, který vede tým vývojářů seznamáckého ERP systému, jsme se proto zeptali, v čem spočívá jeho práce a jaký největší oříšek při ní musel rozlousknout.

Lukáši, můžeš nám představit, co je vlastně ERP systém a v čem Seznamákům pomáhá?

Velmi zjednodušeně řečeno jde o systém, který je kromě nutných legislativních procesů spojených s fungováním firmy rozšířený i o vnitrofiremní procesy v souladu s požadavky jednotlivých oddělení. Jednou z nejdůležitějších části ERP systému je fakturace zákazníkům, příjem peněz od zákazníků a s tím související i vyplácení mezd Seznamákům.

Jaké technologie při práci používáte?

ERP Helios Green běží na platformě Microsoft od toho se tedy odvíjí i technologie. Základem je tedy C# a MS Sql. Dále používáme technologie, které jsou součástí běžné vývojářské infrastruktury Seznamu, jako je GitLab, a pro některá rozšíření ERP systému používáme i MySql, Kubernetes, Docker a další.

Zajímají vás technologie, trocha adrenalinu vás nezaskočí a rozhlížíte se po nové práci? Napište mi na e-mail lucia.konselova@firma.seznam.cz a třeba společně něco vymyslíme.

S jakým „oříškem“ jsi se při práci v Seznamu setkal?

Různé „oříšky“ jsou součástí naší práce, takže ty malé chroupeme každý den.  Za pomyslný kokosový ořech z poslední doby považuju začlenění dalších firem a jejich procesů v ERP systému Helios Green do holdingu Seznam. Počet těchto společností se v posledním roce zakulatil na 10.

Jak bys popsal svůj tým a co je pro tebe na týmové spolupráci nejdůležitější?

Náš tým tvoří šest lidí. Každý z nás má základní technické znalosti na dané pozici, ale lišíme se úrovní know-how v konkrétních procesech nebo technologiích. Nejdůležitější je pro nás svoboda a komunikace ohledně hledaných řešení, a to nejen v rámci týmu. Dbáme taky na předávání know-how a sdílení znalostí, abychom se vzájemně rozvíjeli.

Jak vypadá tvoje denní agenda?

Agenda se liší v závislosti na ročním chodu firmy a s ním souvisejícími potřebami. Základem je každý den zajistit chod systému a vyřešit operativní požadavky uživatelů. Zábavnější částí je pak práce na rozvoji systému. Tedy analýza a vývoj nových funkcionalit, které přinášejí užitek jak firmě, tak uživatelům.

Lukáš Havel

Jaká byla tvoje cesta k ERP?

V roce 2009 jsem začínal jako programátor rozšiřujících zákaznických řešení ve společnosti Asseco Solutions, tedy ve firmě, která vyvíjí a dodává ERP Helios Green. V roce 2014 jsem se rozhodl vyslyšet vábení Seznamu a místo dodávání řešení pro různé klienty jsem začal jsem kopat jen za jeden tým.

Jak u vás probíhá zaškolení nových kolegů?

Nového kolegu postavíme pod pomyslnou černou sjezdovku, dáme mu potřebné vybavení a společně s ním vyjedeme k prvnímu sloupu lanovky. Nejdřív sjezdovku sjedeme sami, abychom kolegovi ukázali, kudy se vydat. Pokud je cesta i příště stejná, sjedeme ji už společně. Takto postupujeme, dokud nemáme jistotu, že nováček pozná většinu správných cest, které vedou do cíle. Paralelně s tím, pokud někde vznikají nové cestičky, má nový kolega možnost se stát tím, kdo staví pomyslnou trať vedoucí k cíli. A tím se do budoucna stává průvodcem na této nové cestě.

Za HR Lucia Konšelová

Sdílet na sítích