Životopis je stále vizitkou kandidáta. Jak na něj?

16. října 2019

V současnosti jsou na trhu práce ve větší výhodě kandidáti. Mají více možností a nového zaměstnavatele si pečlivě vybírají. Mohlo by se proto zdát, že vzhled životopisu je podružný. Není to však pravda, stále je to velmi důležitá část sebeprezentace a osobní vizitka každého kandidáta. Navíc vzhled životopisu říká o kandidátovi podobně důležité informace stejně jako jeho obsah. I pro nás v Seznamu je důležité, jak se kandidát prezentuje a co o sobě svým životopisem říká. Správně napsaný životopis tedy může vylepšit vaše šance uspět.

O tom, jak by měl vypadat životopis bylo řečeno a napsáno mnoho, i přesto se velmi často potkáváme s tím, že je to pro kandidáty mnohdy oříšek nebo tomu nevěnují tolik pozornosti, kolik by si jejich vizitka zasloužila.

Základní pravidlo je, že byl měl být přehledný, strukturovaný, a to důležité by mělo být vidět takzvaně „na první dobrou“. První pohled na životopis zabere zkušenému personalistovi či manažerovi řádově několik sekund. A až pokud ho zaujme, zkoumá ho podrobněji.

Struktura a obsah

Správná struktura vám pomůže životopis zpřehlednit a ukázat to důležité na první pohled. Správný obsah vám pak pomůže o sobě říci, co potřebujete.

Co musí životopis vždy obsahovat

  • Kontaktní údaje jako email a telefon
  • Informace o vzdělání a praxi
  • Absolvované kurzy, certifikáty, zda vlastníte ŘP
  • Jazykovou vybavenost

Co životopis může, ale nemusí obsahovat

  • Přesnou kontaktní adresu – stačí údaj o městě či lokalitě, ve které hledáte práci.
  • Koníčky a co děláte ve volném čase – není to povinný údaj, ale tyto informace můžou doplnit váš celkový profil a říct o vás něco více jako o člověku.
  • Fotografii – pokud máte pěknou reprezentativní fotku, nebojte se ji použít. Personalista si váš profil spojí s konkrétním obličejem. Fotka by měla být vždy formálního charakteru.
  • Kompletní přehled praxe – pokud máte za sebou 20 a více let praxe není nutné podrobně popisovat praxi získanou například těsně po ukončení studia. Zaměřte se primárně na posledních max. 10 let. Starší praxi vypište pouze v bodech. Pokud to bude přece jen personalistu či manažera zajímat podrobněji, určitě se vás zeptá na osobním pohovoru.

Jak by měla vypadat struktura

  • Životopis by se vám měl vejít ideálně na 1 až 2 stránky – díky tomu bude vypadat přehledněji a personalistovi se s ním bude lépe pracovat.
  • Informace řaďte vždy chronologicky – na začátek dejte to, co je aktuální a co by měl personalista vidět na první pohled.
  • Pro přehlednost používejte odrážky a tabulátory, nadpisy či názvy pozic ztučněte.
  • Ideálně použijte vlastní formát. Pokud se na to necítíte a s Wordem si úplně nerozumíte, můžete použít některý z generátorů životopisů. Je zde ovšem riziko, že bude na první pohledem vypadat jako desítky dalších. Velmi nevhodný je ovšem Evropský formát CV – formulář je naformátovaný tak, že životopis působí velmi nepřehledně, zabere několik stránek a velmi těžko se vám bude upravovat.
  • U každé pozice uveďte v pár bodech základní informace o náplni práce a zodpovědnosti. Povedlo se vám něco, získali jste nějaké ocenění – nebojte se pochlubit a uveďte to v životopise.

Čemu se vyvarovat a na co si dát pozor

Pokud se rozhodnete použít fotografii, vyvarujte se raději použití nekvalitních selfíček, nebo fotografiím pořízených v hodně neformálním prostředí, typicky třeba dovolená či svatba 😊

Životopis by měl být přehledný, ale ne příliš stručný. Z krátkého popisu by mělo být jasné, co jste na dané pozici dělali a jaká byla vaše zodpovědnost. Nezapomeňte si životopis pravidelně aktualizovat a doplnit informace o vaší současné situaci. Pozor na gramatické chyby. Životopisu není nutné dávat nadpis Životopis – navíc tím ušetříte řádek třeba pro koníčky 😉

Tipy na závěr

Pokud chcete svůj životopis nějak „vyšperkovat“ či odlišit, použijte nějakou jednoduchou lištu či záhlaví. Místo „výpisu“ silných stránek nebo vlastností, raději o sobě napište pár vět v úvodu životopisu. Dneska může také místo životopisu dobře posloužit správně vytvořený LinkendIn profil.

Pokud už máte svůj nový životopis hotov, tak nám ho rovnou pošlete na kariera.seznam.cz. Rádi se na něj mrkneme…

Za HR tým

Veronika Kašparová

Sdílet na sítích