Buďte vidět s využitím videoreklamy v obsahové síti Sklik

Videoreklama je vysoce vizibilní forma reklamy, která propojuje obraz, pohyb a zvuk. Efektivně tak zachycuje divákovu pozornost, protože mu vypráví příběh a vzbuzuje v něm emoce. Je skvělá především pro podporu vašeho brandu, pro představení produktu či mimořádné akce.

Všechny benefity videoreklamy, její nastavení, vyhodnocování a další tipy se dozvíte ve videu níže

Spuštění videoreklamy v Skliku je velmi jednoduché. Obecně se zobrazuje buď jako Instream, nebo jako Outstream.

  • Instream – je na všech webech Seznamu, které pracují s exkluzivním videoobsahem, např. na Seznam.cz, Seznamzpravy.cz, Novinky.cz, Proženy.cz nebo Sport.cz. Naše kontrola nad obsahem zaručuje brand safety. Pořadí videoreklamy v průběhu videa určuje systém.
  • Outstream – zobrazuje se v obsahu webu na vhodných vizibilních plochách. Je nezávislý na jiném videu, proto má vyšší zásah a bývá cenově atraktivnější.

Typy videoreklam

  • Videospot – je dlouhý 7 až 60 vteřin s možností přeskočení po 5 vteřinách.
  • Bumper – má maximálně 6 vteřin a nejde přeskočit. Hodí se pro krátká úderná sdělení a masový zásah. Bývá cenově dostupnější a vydává se pouze v Instreamu.

Co dát do videoreklamy?

V Instreamu umístěte důležité informace na začátek videa. Nejlépe do prvních 5 vteřin, kdy ho nelze přeskočit. Sledující tak tato sdělení s větší jistotou uvidí.
V Outstreamu se hodí mít ve videu titulky nebo text. Případně použijte kreativu, kde není zvukový doprovod stěžejní, protože reklama se spouští bez zvuku.

Pro klienty Seznamu může grafické oddělení vytvořit video na zakázku. Neváhejte se nás kontaktovat.

Jak videoreklamu zacílit?

Cílení vybírejte s ohledem na vaši strategii. Do standardního cílení patří retargeting, zájmy, zájmy o koupi nebo umístění reklamy na vhodné konkrétní weby. V případě omezeného rozpočtu vyberte užší cílovou skupinu.
Denní frekvenci zobrazení jednomu divákovi nastavte okolo tří. Sledující tak není stejnou reklamou přesycený a vy zároveň zbytečně nezaplatíte za další zobrazení u těch, kteří si už sdělení reklamy zapamatovali.

Vyhodnocování

Vyhodnocování videokampaní umožňuje několik specifických metrik. V rozhraní tabulky nejsou ale přednastavené, proto je potřeba, abyste si je vybrali pomocí tlačítka “Sloupce přehledu” pod grafem.

  • Počet zhlédnutí – kolikrát se videoreklama přehrála do konce.
  • Cena za zhlédnutí Ø – vypočítává výši ceny za proklik nebo za přehrání videa. Tedy např. kolik stálo přehrání videa do konce nebo prvních 30 sekund. Cena se počítá podle toho, co nastalo dřív.
  • Míra zhlédnutí – říká v kolika procentech se videoreklama přehrála až do konce. Čím vyšší míra zhlédnutí, tím reklama diváka více zaujala.
  • Sledovanost videa – kolik procent videoreklam se přehrálo do 25 %, 50 %, 75 %, nebo celé své délky. Díky této metrice získáte detailnější pohled na to, kolik lidí zhlédlo reklamu do výše zmíněných procent.
  • Míra přeskočení – kolik procent videoreklam diváci přeskočili.
  • CPT Ø – značí průměrnou cenu za tisíc zobrazení. Platební model CPT je pro video pevně daný.

Přínos videoreklamy se vyhodnocuje i pomocí dalších užitečných metrik, jako jsou „Unikátní uživatelé“, „Noví uživatelé“ a „Frekvence zobrazení“, které vám dají informace o zásahu reklamy. Těmto metrikám se věnujme v samostatném videu.

S videoreklamou získá váš marketingový mix úplně nový rozměr. Díky němu se snadno zapíšete do povědomí diváků a lépe dosáhnete stanovených cílů.

Za tým Skliku Radka Hrotková a Daniel Tikal

Sdílet na sítích