Soutěž: Analytici z Vyhledávání vás zvou do Tableau výzvy

23. listopadu 2022

Už podruhé máte možnost pohrát si s jedinečnými daty z Vyhledávání a potrénovat analyticko-vizualizační svalstvo. A my díky tomu můžeme shrnout, jaký byl náš rok s Tableau. Jak jsme se tužili a co je u nás nového?

Začněme změnami, které nám usnadňují práci. Díky spolupráci s UX máme pro naše boardy nový elegantní šedobílý design s pevným rámcem menu nahoře, filtrováním vlevo a grafy vpravo.

Součástí úprav byl i jeden z bodů, o kterém jsem psala minule. Z titěrných záložek (tabů) nahoře nad boardem jsme přešli na menu pod nadpisem vytvořené z navigačních tlačítek. Mrkněte na obrázek.

Autor: Maxim Yanbekov

Nejlepší věc na Tableau? Komunita kolem něj!

Tableau jsme také napojili na distribuovanou databázi Druid. Díky tomu vznikl PanDashboard, který je napojený na velký objem dat a umožňuje nejen produkťákům, ale i dalším nadšencům do dat detailně prozkoumat traffic Vyhledávání. Uvedení PanDashboardu bylo doplněno krátkou šifrovací hrou o sladký poklad.

Truhlu lze otevřít 3-místným číselným kódem, který vyluštíte pomocí PanDashboardu

Tableau je mimořádně flexibilní, máme v něm reporting a používáme ho na exploraci dat. Každá mince ale má dvě strany a v případě Tableau je daní za univerzálnost to, že občas musíme použít nějaké „voháky“. Hlavní ale je, že fungují. 

Drobnosti se zkrátka najdou vždycky a u každého nástroje. U Tableau ale nedostatky vyvažuje komunita skvělých lidí, které kolem něj potkáte. Možná si vzpomenete na slogan „Nokia – connecting people“. Na místo Nokie si klidně můžete dosadit Tableau. 

Až někdy narazíte na spřízněnou Tableau duši, nebojte se s ní sdílet své zkušenosti nebo trápení. Třeba se i vám dostane nečekané a milé reakce (zdravím, Péťo, Zuzko a Martine :-)).

Pusťte se do hrátek s daty

A teď už hurá na soutěž. Zadání zůstává stejné jako loni, mění se jen data. Pohrajte si s jedinečnými daty fulltextového hledání! Podrobnosti najdete na Tableau Public. Stáhněte si Tableau workbook a začněte tvořit. Jeden graf, dashboard nebo data story? Je to jen na vás!

Deadline je 18. prosince, takže vám zbyde čas na pečení cukroví i lov dárků. Své vizualizace posílejte na e-mail tereza.fukatkova@firma.seznam.cz. Výsledky zveřejníme v průběhu ledna 2023.

Dataset vychází z našich reálných dat – je to sice jen drobný a značně zkreslený zlomek, ale na hraní ideální.

Ceny, které stojí za to

  • Cvičení dělá mistra – potrénujete se v jedné z klíčových dovedností každého (nejen) analytika. Ke svému výtvoru navíc dostanete zpětnou vazbu, která vám pomůže se dále zlepšovat.
  • 5 nejlepších vizualizací zveřejníme na našem Sblogu a sociálních sítích Seznamu (Facebook, LinkedIn, Twitter).
  • Vítězové navíc obdrží originální seznamácké dárky, které zahřejí u srdce každého analytika. 4. a 5. místo oceníme praktickým hrnkem, protože káva nebo čaj je základ kvalitní práce s daty. Pro 2. a 3. místo máme přichystanou stavebnici Merkur, ze které jde hravě vyšvihnout nějaký sofistikovaný stroj… nebo taky bar chart. A hlavní cenou je kultovní nožík rybička, ultimátní „slice and dice tool“.

Tereza Fukátková za tým Vyhledávání

Sdílet na sítích