Anketa: Co nám řekli experti z branže o videoreklamě? 1. část

15. listopadu 2019

Videoreklama na internetu je čím dál důležitějším reklamním formátem, který využívá stále více firem. Jak s videoreklamou efektivně pracovat, na co si dát pozor nebo podle jakých metrik ji vyhodnocovat, jsme se zeptali několika odborníků. Přečtěte si první část jejich odpovědí.

Odpovědi na dotazy Seznamu poskytli:

respondenti ankety, Michael Barták, Petr Daneš, Magdaléna Lásková, Peter Mižík, Ondřej Sláma

Videoreklama je nejčastěji využívána pro budování povědomí o značce/produktu. Vidíte i další příležitosti během celé nákupní cesty spotřebitele? Uvedli byste příklad, se kterým jste se setkali v praxi?

Michael Barták: I když u nás video plní také primárně roli budování brand awareness, určitě ho využíváme i k jiným účelům. Máme např. formáty pro čistě taktickou komunikaci (nejlépe nám zde vychází šestivteřinový bumper), formáty pro engagement (např. Instagram Stories) nebo videa pro stažení mobilní aplikace.

Petr Daneš: Určitě. Zvlášť u inzerentů, kteří nedisponují tak velkými budgety a nutností, aby jejich značku nebo produkt znala celá republika. Ti se pak mohou soustředit na představení a prodej svého produktu v rámci kreativy s jasným call to action. V Seznamu takto inzeruje množství klientů i díky tomu, že mohou využít nejenom data o zájmech našich uživatelů, ale i zájmu o koupi dané kategorie produktů a případně retargeting s cenově dostupnějším bumperem pro úplně finální fázi nákupního procesu.

Magdaléna Lásková: Příležitost určitě vidím nejen v budování povědomí, ale i v práci s hlubšími brandovými atributy, jako je například změna vnímání značky, která může přispět ke zvažování dané značky či k jejímu pořízení. Zde bych situaci přirovnala k reklamě v televizi, jejíž úloha také není omezena pouze na budování povědomí. Na rozdíl od televize může online kampaň přinášet i konverze jasně doměřitelné. Příkladem mohou být kampaně na stažení aplikací. Teď mě napadá pravděpodobně úspěšná kampaň na Grammarly, která předpokládám nikoho z nás neminula.

Peter Mižík: Ano, např. za použití dat o existujících zákaznicích/návštěvnících webu je možné videoreklamu optimalizovat na konverze. To znamená, že v tomhle případě hraje cílení velkou roli. A samozřejmě aby reklama fungovala, tak je potřeba přizpůsobit sdělení tak, aby motivovalo k nákupu a nebylo příliš obecné nebo „imagové“. Příkladem takového videa může být reklama Vodafonu, která komunikuje výhodnou nabídku smartphonu pro věrné zákazníky. Mým oblíbeným příkladem ze zahraničí je pak 6vteřinová hard sell kampaň od značky Myer.

Ondřej Sláma: Nejsnazší to mají samozřejmě digitálně distribuovatelné služby a produkty. U nich je reálně možné videem seznámit s nabídkou a zároveň vyvolat zájem, který může být okamžitě prohloubený a může klidně skončit i transakcí. Velmi dobře to dělá například série kurzů MasterClass na Facebooku. Videem představí osobnost, profesionála v oboru, který k nám přímo promlouvá, prodává vždy svým osobitým způsobem a call to action na sebe dlouho nenechá čekat

Sdílet na sítích