Seznam.cz hýbe světem videoreklamy a chystá se dobýt také audio

1. června 2021

Trh s videem značně roste. A o tom, že Seznam.cz na tomto faktu nese značný podíl, není pochyb. Co ale vlastně stojí za úspěchem videoreklamy a co nového připravujeme v oblasti audioreklamy? Podívejte se s námi na naše produktové trháky a žhavou audio novinku.

Na naší homepage si od loňského října necháváme měřit počet přehrání videa. Za březen 2021 nám připadá 75 % všech přehrání českého internetu. Jak se nám to povedlo? Hned po článcích jsme do feedu na naši domovskou stránku vložili právě i videa. Může vám to připomínat třeba feed na Facebooku, s tím rozdílem, že v Seznamu se soustředíme pouze na obsah tvořený profesionály. Ve feedu tak můžete najít videotvorbu z externích webů, ale také videa z našeho videoportálu Televizeseznam.cz a nebo dalších obsahových služeb – jsou to třeba Novinky.cz, Super.cz nebo Proženy.cz.

V loňském roce jsme také začali testovat nový obchodní produkt Seznam True View. Ten klientům garantuje dokoukání reklamního videa do konce (maximálně 30 vteřin). A o tom, že je produkt úspěšný, mluví stále rostoucí zájem o něj. Meziměsíční 100% nárůsty v objemu investic dokazují, jak je produkt žádaný. Agentury True View stále častěji poptávají a sami ho považují za reklamní produkt srovnatelný s YouTube. A i přesto, že skokový nárůst videoreklamy zahýbal s cenami, my v Seznamu jsme je snížili až o 20 %. Velmi se tak blížíme k ceně konkurence.

Zájem o podcasty skokově naroste

V Seznamu vidíme v audio obsahu velkou příležitost. A s tím se pojí také naše připravovaná novinka – platforma věnovaná podcastům. „Podívejte, jak za půl roku od chvíle, kdy jsme do něj vstoupili, narostl trh s videem. Podobně to může být s audiem,“ očekává Tomáš od nové služby. Máme velké plány s audio reklamou. Ta bude fungovat podobně, jako videoreklama na naší hlavní stránce. Což má několik úrovní – je možné použít externí videa a prodávat k nim reklamu, prodat do nich product placement nebo vytvořit obsah klientům na míru. A stejně tak to bude s podcasty. Tvůrci si je budou moci umístit na všechny distribuční platformy typu Spotify, ale my se na naší platformě jako jediní budeme schopni s nimi podělit o přímé výnosy z reklamy. Do budoucna bychom klientům rádi nabídli i speciální spolupráce v podobě natáčení reklamních podcastů na míru.

Tomáš také vyvrací tvrzení, že investice do internetové reklamy objemem atakují investice do televize. Podle jeho slov internetový trh může mít objem kolem 16 miliard korun. Jestliže z trhu víme, že v roce 2020 internetoví hráči inzertně rostli, zatímco televize spíš stagnovaly, blížíme se tedy k tomu, že internetový trh představuje téměř dvojnásobek televizního trhu,” dodává.

V poslední době časté téma – konec cookies třetích stran. Jak se s tím Seznam vypořádá? Externím webům nabízíme přihlašování přes Seznam, které je právě na cookies třetích stran nezávislé. To do budoucna inzerentům a agenturám umožní používat cílení, na která jsou zvyklí. Publisherům pak dovolí ještě lépe monetizovat svůj prostor.

Článek vychází z rozhovoru s Tomášem Búřilem, který vyšel 29. 4. 2021 na portálu Mediář.cz.

Sdílet na sítích