Shrnutí nejnovějších změn v podmínkách publikace v Seznam Newsfeed

Veronika Geltner 9. listopadu 2021

Služba Seznam Newsfeed představuje jeden z největších distributorů redakčního obsahu pro uživatele na českém internetu. Aby její používání bylo srozumitelnější, mají partneři k dispozici podmínky fungování. V létě jsme pro vás podmínky mírně upravili a některé kroky udělali přehlednější a jednodušší. Pojďte se s námi podívat na ty nejdůležitější změny.

Povinnost ratingu pro zpravodajské weby

Web produkující zpravodajské či politicko-publicistické články je nově povinen mít hodnocení Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky (NFNZ) v rámci tzv. Ratingu zpravodajských webů. Bez splnění této podmínky nebude možné publikovat články v rámci Služby. Pokud je tedy web již zařazený do Služby, bude v publikaci pozastaven, dokud hodnocení NFNZ nezíská.

Rating je povinný pro weby produkující všeobecné zpravodajství (domácí a zahraniční události) včetně článků o pandemii Covid-19. Weby píšící o odborných či specifických tématech (ekonomika, finance, investice, technologie, auto-moto, stavebnictví, architektura, apod.) rating NFNZ v této fázi povinný nemají.

Rating NFNZ se v průběhu listopadu rozšíří o třicítku webů, z nichž velká část své články publikuje také ve službě Newsfeed. Dříve než požádáte o zařazení do ratingu, ověřte si, zda jste na seznamu těchto webů a do jaké kategorie váš web patří. Zde je přehled webů, které jsou zařazeny do rozšířeného ratingu.

Kontakty na NFNZ najdete tady.

Režim autopublikace

V nově přidaném článku VII. podmínek Služby upřesňujeme pravidla pro režim tzv. autopublikace, kdy je obsah partnerského webu zveřejněn v okamžiku nahrání článku do administračního systému provozovatele Služby přes RSS partnera. Podrobnější vysvětlení automatické publikace najdete také tady.

Detektor clickbaitových titulků

Výběrový algoritmus nově zohledňuje, zda web neprodukuje články se zavádějícími či přehnaně senzačními titulky, které neodrážejí skutečný obsah článku, a to prostřednictvím automatického detektoru clickbaitu, který na základě strojového učení hodnotí všechny zveřejňované články. Detaily si můžete přečíst v tomto článku.

Definice obsahového článku

Každý článek musí obsahovat perex, stať a závěr. Zakázané jsou tedy například strohé uživatelské recenze, samostatné recepty, každodenní horoskopy nebo cenová srovnání či jiné výpisy z databází. 

Podrobnější specifikace povolených a zakázaných prvků

  • Máme k dispozici diskuzní modul – Seznam Diskuze, který partnerům rádi pomůžeme implementovat. Stačí nám napsat na newsfeed@firma.seznam.cz.
  • Upravili jsme velikost sdílecích tlačítek.
  • Není povoleno používat produkty třetích stran, které slouží k doporučování obsahu.
  • Je zakázáno zobrazovat služby podobného zaměření jako je Seznam Newsfeed.

Definice a specifikace selfproma služeb partnera

  • Selfpromo služeb partnera je umístěno v pravé či levé části nebo v patičce webu.
  • Vzhled a umístění nyní schvalujeme předem prostřednictvím e-mailu.
  • Povolen je vždy jeden banner s maximálním rozměrem 300×300 px.
  • Partner musí zajistit, aby v rámci aktivity uživatele na těchto navazujících internetových stránkách byla držena jedna nepřetržitá session uživatele ze služby.

CMP

Nově není potřeba, aby uživatel měl možnost se nevyjádřit.

Porušení pravidel a sankce

V případě porušení jedné z následujících podmínek:

  • v Článku II. odst. 1 písmeno a, b; odst. 2 písmeno f, g 
  • v Článku III. odst. 1 písmeno k
  • v Článku IV. odst. 1 písmeno m

není partnerovi uložena žádná lhůta na nápravu. Vyhrazujeme si však právo partnerovi službu Newsfeed do nápravy pozastavit.

Zaujala vás služba Seznam Newsfeed? Ještě více informací najdete na stránkách partner.seznam.cz. Kompletní podmínky služby Seznam Newsfeed jsou vám k dispozici na stránkách partner.seznam.cz.

Veronika Geltner

PR specialistka

Sdílet na sítích