Strukturovaná data a jejich zpracování ve Vyhledávání – 5. díl: Receptové snippety

20. června 2022

Provozujete stránku, kde zveřejňujete recepty, a chtěli byste, aby se o nich ve výsledcích vyhledávání zobrazovaly podrobnější informace? Pokud ano, stačí využít strukturovaná data. Pokud nevíte, co to je a proč byste je měli chtít využívat, přinášíme vám náš seriál, který vám o strukturovaných datech řekne vše potřebné.

V prvním dílu jsme vám představili typy strukturovaných dat a jejich využití. Ve druhém jsme se věnovali produktovým snippetům. Ve třetím jsme se podívali na snippety k videím. Ve čtvrtém dílu jsme popsali snippety ke článkům. V této části se více dozvíte o tom, jak za pomoci strukturovaných dat rozšiřujeme snippety k receptům.

Jak rozšiřujeme naše receptové snippety?

Receptové snippety zobrazujeme ve výsledcích přirozeného hledání. Tyto snippety rozšiřujeme díky strukturovaným datům o následující parametry:

  • Název receptu
  • Popis receptu
  • Náhled receptu
  • Hodnocení a počet hodnocení receptu
  • Doba přípravy receptu

Jak získáváme strukturovaná data pro recepty?

Strukturovaná data pro zmíněné parametry parsujeme přímo ze zdrojového kódu konkrétní stránky. Většinu jich získáváme z anotací typu schema.org/Recipe. Pokud v anotacích typu schema.org chybí náhled, zkoušíme ho doplnit z anotací typu Open Graph. O obou typech strukturovaných dat jsme psali v prvním dílu této série.

Nabíráme do Vyhledávání. Dostaň nás ještě víc do formy
Chceš pracovat na vyhledávači, který denně používají miliony lidí? Baví tě kódování, analýza dat nebo produktový management? Oceníš smysluplnou práci v české internetové jedničce, pružnou pracovní dobu, techniku na přání a super kolegy? Pojď k nám do Seznamu! Všechny potřebné informace najdeš tady

Jak správně vyplnit strukturovaná data?

Aby se v našem vyhledávání strukturovaná data zobrazila, je potřeba je správně vyplnit. V ukázce kódu, který můžete přidat do zdrojového kódu své stránky, vidíte, jak lze nadefinovat parametry receptu. U detailu každého parametru najdete informace o tom, v jakém formátu by měl být.

Ukázka Schema.org

Název (name)

  • Používáme pro co nejpřesnější výběr výsledku vyhledávání.

Náhled (image)

Podporujeme více možností zápisu:

Popis (description)

  • Pokud není k dispozici, použije se popisek stránky jako takové.

Doba přípravy/vaření/celková (prepTime, cookTime, totalTime)

  • Hodnota by měla být dle standardu ISO-8601 ohledně zapisování doby trvání.
  • Pokud je vyplněný totalTime, bereme ho jako hlavní časový údaj.
  • Pokud je vyplněný prepTime i cookTime, ale totalTime nikoli, sčítáme prepTime a cookTime a vytváříme z něj totalTime.

Hodnocení (ratingValue)

  • Musí jít o celé číslo.

TIP
Doporučujeme zvážit i vyplnění dalších parametrů kromě výše zmíněných. Například datum nahrání, jednotlivé ingredience v receptu, postup či nutriční informace. Tyto parametry sice v současné době v našem vyhledávání nezobrazujeme, ale v budoucnu by se to mohlo změnit.

Jak otestovat, že jste strukturovaná data vyplnili správně?

Pokud jsou strukturovaná data správně vyplněna, časem se zobrazí v našich receptových snippetech. Správnou implementaci si můžete zkontrolovat hned, přes https://search.google.com/test/rich-results. Zadáte URL své stránky a spustíte analýzu. Pokud jste data správně vyplnili, bude sekce Recipe u sebe mít zelenou „fajfku”.

V případě, že narazíte na jakékoliv problémy se strukturovanými daty v receptových snippetech, můžete nám je oznámit pomocí tlačítka Zpětná vazba přímo ve výsledcích vyhledávání nebo poslat na vyhledavani@firma.seznam.cz.

Petra Kubernátová

Sdílet na sítích