Strukturovaná data a jejich zpracování ve Vyhledávání – 7. díl: Snippety k diskuzním vláknům

8. prosince 2022

Provozujete stránky, kde lidé mohou diskutovat o zajímavých tématech? A co kdyby se ve výsledcích vyhledávání zobrazovaly podrobnější informace k diskuzním vláknům? Praktická vychytávka, kterou návštěvníci zaručeně ocení a ušetří jim čas. K nasazení stačí pouze strukturovaná data. Co strukturovaná data jsou a proč je na svých stránkách využít, se dočtete v našem dalším článku ze série o snippetech.

Právě čtete už sedmý díl naší série o strukturovaných datech a jejich využití ve Vyhledávání. V prvním dílu série jsme vám obecně představili typy strukturovaných dat. V následujících dílech jsme se blíže podívali na strukturovaná data ve snippetech k produktům, videím, článkům, receptům a eventům.

Jak rozšiřujeme snippety k diskuzním vláknům?

Snippety k diskuzním vláknům zobrazujeme ve výsledcích přirozeného hledání. Rozšiřujeme je díky strukturovaným datům o následující parametry:

  • Titulek vlákna
  • Text prvotního příspěvku
  • Datum založení vlákna
  • Počet odpovědí ve vlákně

Jak získáváme strukturovaná data pro diskuzní vlákna?

Strukturovaná data pro zmíněné parametry parsujeme přímo ze zdrojového kódu konkrétní stránky. Získáváme je z anotací typu schema.org/DiscussionForumPosting. O zpracování dat podle standardů schema.org jsme psali v prvním dílu této série.

Jak správně vyplnit strukturovaná data?

Aby se v našem Vyhledávání strukturovaná data zobrazila, je potřeba je správně vyplnit. V ukázce kódu, který můžete přidat do zdrojového kódu své stránky, vidíte, jak nadefinovat parametry diskuzního vlákna. U detailu každého parametru najdete informace o tom, v jakém formátu by měl být.

Ukázka schema.org

<script type="application/ld+json">
{
    "@context": "https://schema.org",
    "@type": "DiscussionForumPosting",
    "datePublished": "2021-06-30T13:28.45.189Z",
    "headline": "Příspěvek na bydlení. Poradíte prosím?",
    "text": "Holky prosim vas kdo ma příspěvek na bydlení, tak ted se budou dokládat prijmy…",
    "interactionStatistic": {
       "@type": "InteractionCounter",
	  "interactionType": {
		"@type": "CommentAction",
  }
       "userInteractionCount": 5
    }
}
</script>

Titulek (headline/name)

  • Hlavní titulek vlákna

Text (text)

  • Text prvotního příspěvku ve vlákně

Datum publikace (datePublished/dateCreated)

  • Datum prvního zveřejnění vlákna
  • Měla by být ve formátu ISO-8601
  • Užitečné rady ohledně zápisu data naleznete společně s problémovými případy v jednom z předešlých dílů této série

Počet příspěvků (InteractionStatistic)

Doporučujeme zvážit vyplnění i dalších parametrů, kromě výše zmíněných. Například InteractionCounter s typem ViewAction a počtem zhlédnutí daného vlákna. Můžete také strukturovat odpovědi ve vlákně pomocí anotace Comment. Tyto parametry v současné době v našem vyhledávání sice nezobrazujeme, ale v budoucnu to plánujeme změnit. 

Jak otestovat, že jste strukturovaná data vyplnili správně?

Pokud jsou strukturovaná data správně vyplněná, časem se zobrazí v našich snippetech. Správnou implementaci si můžete zkontrolovat hned přes validátor. Můžete sem zadat fragment vašeho kódu obsahující schema.org anotaci a zkontrolovat, že se detekuje anotace správného typu se správně vyplněnými parametry.

V případě, že narazíte na jakékoliv problémy se strukturovanými daty ve snippetech k diskuzním vláknům, můžete nám je oznámit pomocí tlačítka Zpětná vazba přímo ve výsledcích vyhledávání nebo zaslat poznámku na e-mail vyhledavani@firma.seznam.cz.

Petra Kubernátová

Sdílet na sítích