Anketa: Co nám řekli experti z branže o videoreklamě? 2. část

Videoreklama neustále nabývá na důležitosti, je jí čím dál víc. Jaký je klíč k úspěšným kampaním a čemu se naopak vyvarovat? V našem miniseriálu jsme se na tyto a další věci ptali panelu odborníků.

Odpovědi na dotazy Seznamu poskytli:

S jakými nejčastějšími chybami v měření videoreklamy jste se za svou praxi setkali?

Michael Barták:

  • Nemožnost nasazení brand safety nástroje
  • Nemožnost měření VPAID/VAST
  • Vyhodnocování jiných konverzí, než zazněla jako CTA ve videu
  • A samozřejmě rozdíl mezi reportingem z adserveru klienta oproti datům publishera

Petr Daneš: Zbytečná fixace na proklikovost jakožto primární metriku, zvlášť pokud se srovnává s klasickým displayem. Já ji vnímám jako sekundární metriku, která inzerentovi poskytne určitou informaci, ale nepovažuju ji za stěžejní. U videoreklamy je důležité, kolikrát vaše cílovka reklamu viděla a zapamatovala si vaše sdělení. Další častý problém je pak porovnávání views napříč platformami. Co znamená view na Seznamu, Facebooku, Instagramu nebo Youtube, jsou rozdílné věci a nelze to jednoduše srovnat do jedné řady.

Magdaléna Lásková: Myslím si, že je to snaha porovnávat views napříč platformami, přičemž každá platforma funguje trochu jinak. Youtube a Stream jsou blíže lineárnímu televiznímu vysílání, zatímco Facebook nebo outstream reklama je často bez zvuku a divák vidí obvykle pouze pár vteřin. Proto je potřeba ke každé platformě přistupovat individuálně, jak z hlediska tvorby kreativy, tak z hlediska jejího vyhodnocení.

Peter Mižík: Vyhodnocování videoreklamy na základě historických metrik jako CTR. Cílem videoreklamy není, aby na ní lidé klikali, ale aby ji zhlédli (případně aspoň měli možnost ji vidět). V minulosti jsme taky mohli vidět mnoho případů, kde se agentury a značky chválily úspěšnými kampaněmi jen na základě počtu zhlédnutí videokampaně.

Ondřej Sláma: Stále se děje, že značky si za KPI stanovují prokliky. Nechápou roli videoreklamy. Je to podobné, jako kdybyste úspěšnost TV reklamy vyhodnocovali podle toho, kolik lidí přesně v moment jejího vysílání zvedne telefon a zavolá na infolinku. Cílem nemá být okamžitá akce, ale zapamatování a změna vnímání značky nebo propozice. To vše samozřejmě směřuje k prodeji, konverzi, ale nemusí k nim nutně dojít po okamžité interakci s videem.

Sdílet na sítích