Vyvracíme mýty o videoreklamě: Potřebuje e-commerce segment videoreklamu?

Eva Libichová 3. června 2021

Segment e-commerce zažívá zlaté časy. Jeho obrat meziročně vzrostl o 26 % a tvoří již 16 % maloobchodu. Jenom na Českém trhu působí přes 40 000 e-shopů, dostat se do povědomí potenciálních zákazníků, kteří si k vám vytvoří důvěru, tak není zrovna snadné. Je proto důležité na své značce neustále pracovat. Proč by e-shopy měly využívat videoreklamu a jak by s ní měly pracovat?

Budujte značku, posílíte výkon

Ani v e-commerce světě neplatí výjimka z toho, že je důležité neustále pracovat na povědomí o své značce. Konkurence mezi e-shopy nebyla nikdy větší než je právě dnes, proto je důležité vystoupit z řady a dát o sobě cílové skupině vědět. A to nejlépe ještě dřív, než přistoupí k samotnému nákupu zboží. 

Když se zákazník bude rozhodovat, v kterém e-shopu nakoupí, vybere si ten, který zná. Který už někde viděl. Proto je důležité, aby ani e-shopy nezanedbávaly brandové kampaně,” říká Tomáš Búřil v podcastu o brandových kampaních

V rámci brandové kampaně  je důležité konzistentně pracovat s atributy své značky – ať už je to hudba, barva, hlas, maskot nebo třeba slogan. Například Glami.cz sází na srozumitelné představení svého produktu a Rohlík.cz zase na emoce a příběh. U brandových videokampaní byste především měli vyhodnocovat zásah, frekvenci, povědomí o značce nebo nárůst ve vyhledávání značky.

Odprezentujte i svůj produkt

Videoreklama ale nemusí fungovat jenom brandově. Jsou i formáty, ve kterých můžete odprezentovat také svůj produkt a vyzvat k jasné akci. Například bumper, který navíc i cenově vychází výhodně, umožňuje na prostoru 6 vteřin ukázat produkt a jeho cenu, jak to například dělá Bonami nebo Zoot. I v Datartu vnímají video jako silný brandový formát, který jim pomáhá budovat značku a představit výhody jejich služeb. U takto nastavených kampaních můžete vyhodnocovat klasické výkonnostní metriky, jako jsou například konverze nebo PNO.

Pro klienty bez vlastního videospotu nabízíme možnost vytvoření kreativy naším grafickým oddělením. Videospoty jsme tvořili pro mnoho firem, mezi naše spokojené klienty patří například Biano, Silvego, EU-nabytek nebo Svět svítidel. Ukázky videospotů vytvořených v Seznamu najdete tady.

S Datartem o videoreklamě 

Videoreklamu jsme se rozhodli využívat z důvodu inkrementálního reache k TV kampaním, kdy se každý měsíc snažíme maximalizovat tento dodatečný zásah s ohledem na měsíční výši investic do TV.

Brandově. Výkonnostní kampaň je v celkovém objemu minoritou.

Na dotazy odpovídal Marek Ingr, Vedoucí marketingové komunikace offline HP Tronic.

Pravda je tedy taková, že i v době růstu e-commerce by e-shopy měly investovat do budování své značky. Firmy se silným povědomím o značce rostou dlouhodobě i z hlediska výkonu. Videoreklama navíc nabízí také fomáty a cílení, které se dají využít i výkonnostně.

Sdílet na sítích