Strukturovaná data a jejich zpracování ve Vyhledávání – 9. díl: Snippety k FAQ stránkám

15. února 2023

Máte pod svou správou stránky, které obsahují otázky a odpovědi? Líbilo by se vám, kdyby se tyto otázky a odpovědi zobrazovaly přímo ve výsledcích vyhledávání? Stačí využít strukturovaná data. Co strukturovaná data jsou a jak je na svých stránkách pro tento účel využít, se dočtete v našem dalším článku ze série o snippetech.

Právě jste začali číst již devátý díl naší série o strukturovaných datech a jejich využití ve Vyhledávání. V prvním dílu série jsme vám obecně představili typy strukturovaných dat. V následujících dílech jsme se blíže podívali na strukturovaná data ve snippetech k produktům, videím, článkům, receptům, eventům, diskuzním vláknům a filmům/seriálům.

Jak rozšiřujeme snippety k FAQ stránkám?

Snippety k FAQ stránkám zobrazujeme ve výsledcích přirozeného hledání. Zaměřujeme se na dokumenty, které se snaží poradit s nějakým problémem. FAQ data, která slouží jako promo nebo reklama dokumentu, se na výdeji nemusí objevit. Snippety rozšiřujeme díky strukturovaným datům o následující parametry:

  • Text otázky
  • Text odpovědi

Jak získáváme strukturovaná data pro FAQ stránky?

Strukturovaná data pro zmíněné parametry parsujeme přímo ze zdrojového kódu konkrétní stránky. Získáváme je z anotací typu schema.org/FAQPage. O zpracování  dat podle standardů schema.org jsme psali v prvním dílu této série.

Jak správně vyplnit strukturovaná data?

Aby se v našem Vyhledávání strukturovaná data zobrazila, je potřeba je správně vyplnit. V ukázce kódu, který můžete přidat do zdrojového kódu své stránky, vidíte, jak nadefinovat parametry FAQ stránky. U detailu každého parametru najdete informace o tom, v jakém formátu by měl být.

Ukázka schema.org

<script type="application/ld+json">
{
      "@context": "https://schema.org",
      "@type": "FAQPage",
      "mainEntity": [{
        "@type": "Question",
        "name": "Co je to čistá mzda?",
        "acceptedAnswer": {
          "@type": "Answer",
          "text": "Čistá mzda je finální výše odměny, kterou vám každý měsíc vyplatí váš zaměstnavatel…"
        }
      }, {
        "@type": "Question",
        "name": "Jak na výpočet čisté mzdy?",
        "acceptedAnswer": {
          "@type": "Answer",
          "text": "Abyste se čisté mzdy mohli dopočítat, nejprve potřebujete znát svou hrubou mzdu. Od té následně odečtete 6,5 % za sociální a 4,5 % za zdravotní pojištění."
        }
      }, {
        "@type": "Question",
        "name": "Kolik činí odvody za sociální a zdravotní?",
        "acceptedAnswer": {
          "@type": "Answer",
          "text": "Odvody za zdravotní pojištění, které platí zaměstnanec, představují 4,5 % z měsíčního příjmu, zálohy na sociální pojištění pak činí 6,5 %. Sociální a zdravotní pojištění však musí platit i zaměstnavatelé. Pro ty je sazba o něco vyšší. Za sociální pojištění odvádějí za každého zaměstnance 24,8 % a za zdravotní 9 %."
        }
      }
        }]
    }
</script>

Name (name)

  • Text otázky

Text (text)

  • Text odpovědi

NÁŠ TIP: Pokud chcete jednu z odpovědí označit za nejlepší, použijte pro ni anotaci acceptedAnswer a pro ostatní suggestedAnswer.

Jak otestovat, že jste strukturovaná data vyplnili správně?

Pokud jsou strukturovaná data správně vyplněná, časem se zobrazí v našich FAQ snippetech. Správnou implementaci si můžete zkontrolovat hned přes validátor. Můžete sem zadat fragment vašeho kódu obsahující schema.org anotaci a zkontrolovat, že se detekuje anotace správného typu se správně vyplněnými parametry.

V případě, že narazíte na jakékoliv problémy se strukturovanými daty ve snippetech k FAQ stránkám, můžete nám je oznámit pomocí tlačítka “Zpětná vazba” přímo ve výsledcích vyhledávání nebo zaslat poznámku na e-mail vyhledavani@firma.seznam.cz.

Sdílet na sítích