Navzdory náročnému roku investice do videoreklamy rostly a potvrdily trend ze zahraničí

18. února 2021

Pro videoreklamu od Seznamu byl nestandardní rok 2020 paradoxně úspěšný. Přes nárůst videoprostoru, spuštění novinek v Skliku, až po nárůst investic. A co chystáme pro letošek? 

Samozřejmě že i v segmentu videoreklamy hrál v minulém roce důležitou roli Covid. Počas koronavirové epidemie narůstala návštěvnost našich obsahových webů i videoportálu Televizeseznam.cz. Například v prosinci zobrazení HP Seznamu meziročně vyrostly o 40 % a video views videoportálu dokonce o 50 %. Spolu s rozšířením reklamního prostoru do feedu na domovské stránce Seznamu tak celkový prostor v roce 2020 pro videoreklamu vzrostl o téměř 30 %.

Minulý rok zadavatelé  navzdory pandemii u nás investovali do videoreklamy o 27 % více. Potvrdilo se tak, že videoreklama má pro zadavatele v mediamixu zásadní roli a kopírovala růst ze zahraničí. Například v Británii, kde se díky videoreklamě udržely celkové investice do digitální reklamy v černých číslech. Podobná situace nastala i v Kanadě, kde investice do videoreklamy poprvé přeskočily investice do tradičních displayových formátů.

V Seznamu videoreklamu využívali zadavatelé zejména v segmentech FMCG, E-commerce, maloobchodu a finančních služeb.

Inzerenti využívali ještě více reklamní platformu Sklik, kde meziročně narostl celkový počet inzerentů do videoreklamy o 35 %. V roce 2020 tak videoreklamu v Skliku využívalo přes 500 našich klientů. Inzerenti ocenili mimo jiné možnost nákupu formátu Outstream. Tam směřovalo rovnou celá polovina investic inzerentů Skliku. I díky této novince vyrostla výše investic do videoreklamy v skliku o úctihodných 246 %.

Nezahálíme ani v roce 2021

Loňský rok byl silný nejen z hlediska obchodního, ale pro naše klienty jsme připravili i důležitá produktové novinky, které jim zjednodušili nákup videoreklamy nebo rozšířily reklamní prostor; začátkem roku to bylo spuštění Outstreamu v Skliku, pro přímý nákup jsme připravili 2 nové videoprodukty a rovněž rozšířili instream videoreklamu o hlavní stránku Seznam.cz. U formátu outstream jsme umožnili inzerentům nákup na 100 % zhlédnutí v produktu Seznam True View.

Letošek nebude jiný. Kromě jiného pracujeme na:

  • dalším rozšiřování reklamního videoprostoru o externí partnery. Aktuálně již videoreklamu od Seznamu vydáváme na webech Toprecepty.cz, ČSFD.cz a Extra.cz
  • akvizici nových partnerů pro videoportál Televizeseznam.cz. K nejnovějším/nejzajímavějším přírůstkům patří vtipní testeři kempů Kempiči, kulinářský pořad Rád jím, nerad vařím, videa z dílny Red Bullu,  satirický Šteindler & TarantinaMilan Šteindler a nebo oblíbené rozhovory Face to Face. Dnes na videportálu nájdete obsah téměř od 200 externích partnerů
  • rozšíření o nativní video do feedu článků na domovské stránce Seznam.cz tak i na dalších našich obsahových webech.

Doufáme, že i tyto novinky pomůžou našim klientům čím dál více  efektivně  zařazovat videoreklamu do jejich marketingových kampaní.

Sdílet na sítích